Anna Hrudková: Na trhu práce se najednou objevili kvalitní lidi

Kladenská podnikatelka své veřejné zpovědi, která na jaře hýbala sociálními sítěmi, nelituje. Provozovatelka věhlasné kladenské restaurace Zanzibar Anna Hrudková se v rozhovoru pro Vaše Kladno ohlíží za těžkým podnikatelským obdobím zaviněným covidem-19.

Jak dnes vzpomínáte na svou veřejnou zpověď podnikatelky, která se v době celostátní karantény, zhruba v polovině dubna, mnohdy marně dovolávala pomoci od státu?
Vzpomínám si, že jsem tři hodiny vyplňovala žádost o státní podporu Covid 1. Bylo to strašně složité a navíc stát oznámil, že podpora byla v patnácti minutách vyčerpána… Kdybych si tím neprošla, nedovolila bych si nic kritizovat. Půjčka mi byla zamítnuta. Zdůvodnění? Nejasné! Napsala jsem okamžitě o vysvětlení, co jsem vyplnila špatně. Nikdo mi neodpověděl.

Jste kvůli covidu-19 zadlužená podnikatelka?
Musela jsem si vzít překlenovací úvěr, abych v době zavření podniku poplatila nezbytné výdaje. Nikoho jsem nepropustila. Pomohlo mi třeba, že jsem po dobu uzavření nemusela majiteli objektu platit nájem.

V té době bylo populární prodávat přes takzvané okénko. Dařilo se vám?
Jak kdy. Pomohlo nám, že jsme dělali koktejlové drinky s sebou. Od pěti drinků výš jsme je rozváželi a zákazníci byli nadšení. To se chytlo dobře. Tenhle nápad nás posunul dál. Okénko pro nás byla spíše reklama, než výdělek. Abychom něco dělali, a doma jsme se nezbláznili. Okolí vědělo, že fungujeme, že žijeme.

Kdyby vláda nepřišla s okénky, co by se stalo?
Nestalo by se nic, ale byli bychom z nicnedělání otrávení.

Za jak dlouho by vám v případě neuvolnění opatření v restauračním podnikání hrozil krach?
Kdyby trvala karanténa v pohostinství ještě měsíc. Ty platby bez výdělků se na sebe hromadí.

Našla jste na téhle krizi něco pozitivního?
Našla. Na trhu práce se objevili lidi, kterých předtím byl nedostatek. Myslím těch kvalitních. A když jste někoho takového volného objevili, tak oni nevěděli, co by si za práci řekli… Najednou se ti lidé sami hlásí. Je otázka, jak dlouho to bude trvat.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí