Jiřina Švábová: Na Kablovce jsme byli jedna velká rodina

Je nejstarší žijící členkou slavného kladenského tenisového kubu „Kablo“ Kladno, dnes TJ Kročehlavy. Jiřina Švábová (91) v exkluzivním rozhovoru pro Vaše Kladno vzpomíná na začátky v kročehlavské partě i na slavné tenisové okamžiky, které jí ve stále velmi dobré paměti utkvěly.

Po jak dlouhé době jste s námi klub navštívila?
Před dvanácti roky, když klub slavil osmdesáté výročí vzniku. Naposled jsem za klub nastoupila zhruba ve svých pětatřiceti letech. O několik let později jsem z časových důvodů přestala hrát úplně a jen jsem stále chodila sledovat naše děti Jiřinu s Petrem. Když se pořádaly žákovské turnaje, trávila jsem s dalšími hráčkami čas v klubové kuchyni a připravovaly jsme všem dětem svačiny. To byl šrumec. Ještě jako aktivní hráčka jsem stihla na kurtu dceru i syna a manžel, který dělal na Kablovce dlouhé roky předsedu, se na nás chodil koukat. Na cizích hřištích tomu říkali švábův cirkus (směje se).

Legenda vypráví, že váš muž, Jaroslav Šváb, zasvětil kročehlavským kurtům půlku svého života. Seznámili jste se na nich?
Kdepak. Sestra si v padesátých letech vzala za muže ligového hráček SK Kladno Vláďu Carvana a ten se s mým budoucím chotěm kamarádil. Já na svatbě byla za družičku a on za mládence. A tenhle o osm let starší fešák si mě tam vyhlídl.

V polovině padesátých let jste spolu pomáhali modernizovat kročehlavský areál. Jak to tu vypadalo, když jste začínali?
Byla tam jedna místnost, ve které jsme se všichni svlékali. Manžel vyřídil, že nám továrna Kablo dala peníze a začali jsme s rekonstrukcí. Postavila se pěkná klubovna, kterou ještě mnozí pamatují. Měli jsme v ní konečně sociální zařízení, klubovou místnost, kuchyňku, šatny pro ženy a muže, lehátko pro nemocné. Vznikly další kurty, hala, areál jsme rozšířili. Pořád v něm bylo plno. Nejen dospělých hráčů, ale především dětí. V létě jsme se třeba jen opalovali, samozřejmostí bylo společné posezení, nikdo nikam nespěchal. Žili jsme kolem kurtů jako velká rodina. Mládežnických turnajů u nás se zúčastnili například Martina Navrátilová nebo Jan Kodeš.

Kolik týmů měla „Kablovka“ za vaší éry?
Dvě mladší i starší žákovská družstva, dvě dorostenecká, několik dospělých družstev.

Bylo jasné, že obě vaše děti povedete hlavně k tenisu?
Samozřejmě a navíc je to obě bavilo. Jiřinu i Péťu jsem zpočátku trénovala. Manžel s nimi jezdil po turnajích. Jiřinka se dostala daleko v Pardubické juniorce a s Petrem jako dospělí hrávali první ligu.

Povídáme si ve zbrusu novém tenisovém areálu. Jaký z něj máte pocit?
Je to krásný areál. Byla by radost v něm hrát (usmívá se).

Jan Murárik

savbten
S dcerou a synem

savbovatenis
Slavné tenisové rodině Švábů se věnovala dobová média

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí