Jaroslava Taubrová: Panuje móda bílého kovu

Podnikají v centru. Patří k nejstarším zlatnictvím v historii Kladna. V jeho centru působí téměř třicet roků a celou dobu ho vede zlatnice Jaroslava Taubrová.

Kolik lidí zpočátku vašeho podnikání se v krámku o zákazníky staralo?
Čtyři a v průběhu roků jsme se rozrostli až na třináct. Za doby Poldovky v Kladně nakupovalo zhruba dvacet tisíc velmi dobře vydělávajících lidí. A ti rádi hodně utráceli (usmívá se). Centrem tehdy procházely nahoru dolů davy. Ve dvě hodiny končila směna v Poldovce a v půl třetí byla pěší zóna plná… V současné době jsme zpět na nízkém počtu zaměstnanců.

Posunuli jste kvůli tomu zavírací dobu?
Několikrát jsme to zkusili, ale nemělo a nemá to v centru Kladna smysl. Mít otevřeno do šesti sedmi hodin bylo zbytečné.

Máte svůj recept, jak by se pěší zóna dala oživit?
Teď už je pozdě… Neměl vzniknout Central. To je lumpárna. To se nedělá, postavit tohle kousek od pěší zóny. Co je v Centralu, mohlo být na pěší zóně. Třeba by pomohlo, kdyby si troufly ty úžasné obchůdky, co jsou v bočních ulicích, jít na pěší zónu. Možná by byli majitele překvapení, že by platili ty samé nájmy, ale s mnohem větší šancí na vyšší tržby.

Utrácejí v současné době lidé ve zlatnictví v centru Kladna málo?
Neřekla bych málo, ale hodně nám kazí tržby prodej přes internet. Přitom tam jsou mnohdy předražené výrobky a z obrázků nemůžete poznat, jestli opravdu kupujete, co chcete…

Co je nyní hodně žádané?
Stříbrné šperky. Panuje móda bílého kovu.

Zasáhla vás citelně pandemie koronaviru?
Asi jako každého. Nebylo to příjemné, ale pro nás ani likvidační.

Kladno zvláště v centru v určitý čas působilo jako ráj zlatníků. Na pěší zóně a v blízkém okolí jich bylo či ještě je několik. To se prodeji zlatnických výrobků v městě tolik daří?
Většinu z nich provozovali nečesky mluvící lidé. Pokoušeli štěstí. Jak rychle a náhle se objevili, tak rychle zase mizí. My, kteří jsme na pěší zóně vydrželi, tak se známe a navzájem si neškodíme. Nejsme totiž pouze prodejci šperků, ale především skuteční zlatníci.

Najdou vás zákazníci na pěší zóně i za třicet roků?
Mě už asi ne (směje se), ale pokud budou mé dcery, které mi pomáhají, pokračovat, tak naše rodinné zlatnictví zřejmě ano.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí