Revizorka Jarka: Ženám naši práci v Kladně doporučuji

Společnost ČSAD MHD Kladno Arriva zaměstnává dvě revizorky. S jednou z nich, Jaroslavou Přibylovou (52), jsme si povídali o úskalích i příjemných momentech téhle pro ženy neobvyklé profese.

Jsou cestující v kladenských autobusech z pohledu revizorky milí?
S mnoha cestujícími se známe, usmějeme se na sebe, tu a tam proběhnou srandičky.  Málokdy narazím na někoho, kdo chce dělat problémy.

Jezdíte sama?
Jezdíme ve dvou. Dva revizoři nebo dvě revizorky.

Vybíráte si, kterou linkou budete v den služby jezdit. Vyhýbáte se některým?
Nevybírám. Co přijede, tím jedu a pracuji. Vybrat si můžeme směny. Když například mám ráno běhání po úřadech nebo doktorech, šichtu si posunu. Hodiny si odpracuji, jak mi to vyhovuje. Pracovní dobu od tolika do tolika hodin danou nemáme.

Dá se konkrétně určit trasa nebo číslo linky, na které v Kladně zaručeně vyberete třeba měsíčně nejvíce pokut?
To je různé. Kolikrát ani nečekáte, že právě v tu a tu dobu na té lince na někoho bez platné jízdenky narazíte a je tam (usmívá se)… Přesto po mých zkušenostech jsou černí pasažéři nejčastěji na linkách 606, 604 a 614. Ty jezdí přes Dříň. Ale nemyslete si, že nejvíce černých pasažérů tvoří na první pohled nebo dojem problémoví či nepřizpůsobiví občané. Často je tomu naopak. Na první pocit slušný člověk jede bez jízdenky a ještě se ohrazuje, že jeho kontrolujete a ty druhé ne… Jenomže ti, na které ukazuje, jízdenku dost často mají. Jízd načerno přibylo skokově poté, co se začalo nastupovat všemi dveřmi. Ale to se dalo čekat.

O to více jste odměňovaní…
To ano, ale také nám narostla administrativa.

Chtějí se s vámi černí pasažéři strkat a utíkají?
Najdou se tu a tam tací. Když už se nějaký floutek chce se mnou strkat, raději ho pustím, ať si jde… Naštěstí jich moc není.

Volala jste někdy policii?
Volala. Městská policie nám pomáhá.

Nelitujete, že jste se na tuhle profesi dala?
Za čtyři roky, co pracuji jako revizorka, jsem svého rozhodnutí nikdy nelitovala. Předtím jsem několik roků s autobusem jezdila, ale ze zdravotních důvodů jsem musela skončit. Ženám práci revizora doporučuji. Jenom musejí být trochu takzvaně splachovací (směje se).

Jan Murárik

evizepru
Jízdenku prosím!




Počasí Kladno

Předpověď počasí