Život s DBF (2): Poprvé ve fitness centru

V autorském seriálu s členy Dream Body Fitness (DBF) se ve druhém díle podíváme do světa zdravého života plného pohybu a čisté hlavy.

Představte si tuto situaci: stojíte, jako už tolikrát, před zrcadlem a znepokojeně se pozorujete ze všech stran. Chtělo by to pár kilo dolů? Nebo naopak nabrat nějaké svaly? Vypadat jako ta modelka z časopisu? Nebo vám jde prostě o to pravidelně se hýbat? Ať je váš důvod jakýkoli, v představách jste pevně rozhodnuti začít cvičit v posilovně. Už jste si i přes webovou stránku fitness centra zjistili podrobnější informace, prostudovali provozní řád posilovny, víte, jak to tam asi vypadá, co vám může fitko nabídnout (služby, ceny, trenéry atd.) a přibližně už víte, co můžete čekat.


Přesto máte stále obavy. A to je přirozené, všichni jsme je měli. Nechce se vám jít cvičit samotným, bojíte se, že se tam nebudete cítit dobře, že všichni budou na vás koukat, jak neumíte cvičit na všech těch strojích, budou zírat, že máte nemožný hadry na nemožný postavě… To bude trapas! Co a jak tedy udělat, aby vaše první návštěva posilovny nezůstala jenom v představách, nebo nebyla zároveň tou poslední? V první řadě zahoďte všechny obavy, zapomeňte na ně, všichni jsme jednou začínali a stáli tam, kde teď stojíte vy. Myšlenku, že do fitness centra musíte přijít připraveni a určitý čas předtím cvičit doma, vyžeňte z hlavy. Kvalitní fitness centra, i to naše, vám při první návštěvě poskytnou manuál začátečníka, což je jakýsi průvodce tréninkovou jednotkou začátečníka. Jsou zde vyobrazené cviky na jednotlivých strojích sestavené tak, abyste procvičili celé tělo a zvládli je i při premiéře v posilovně.


Jak to tedy bude poprvé v posilovně probíhat? Potom, co jste se ocitli na recepci posilovny, personál vás seznámí se vším potřebným (permanentky, šatny atd.), dostanete klíček od skříňky, kde si schováte své věci a převléknete se do sportovního oblečení. Vybírejte sportovní oblečení, ve kterém se cítíte dobře, například kvalitní sportovní tepláky nebo legíny, které udrží klouby v teple a pomůžou tak lépe předcházet zranění, dále sportovní tričko nebo tílko. Nepodceňujte ani sportovní obuv, ta by měla být s pevnou patou a s plochou podrážkou, kterou správně zatěžujete trojbodovou oporu nohy (patu, palec, malíček).
Dále budete potřebovat ručník, ten používejte na každý stroj, na kterém budete cvičit. Na recepci posilovny je případně za poplatek ručník k zapůjčení. Vezměte si s sebou láhev s vodou, případně vám na recepci posilovny namíchají iontový nápoj, který do těla doplní minerální látky vylučované při cvičení potem a také je to zdroj energie díky obsahu cukru. Teď jste připraveni na akci, jak ale začít?
Před samotným zahájením cvičení je potřebné zahřátí organismu a mobilizace kloubů, abyste předešli případným zraněním. Rozcvičku nepodceňujte. Na rozehřátí šlapejte 5 - 10 minut na běžeckém páse, rotopedu či eliptikalu a následně rozpohybujte klouby, které chcete namáhat (kyčle, kotníky, kolena atd.). Do rozcvičovacího drilu doporučujeme zařadit i některou z výbušných aktivit, jako např. skoky přes švihadlo, čímž připravíte na cvičení i centrální nervovou soustavu. Jako začátečník se při cvičení zaměřte na procvičení celého těla, postupujte od středu těla k periferiím (končetinám) a využívejte tzv. komplexní cviky, které zatíží celé tělo, například dřepy, výpady atd. Po cvičení nezapomeňte na závěrečný strečink.

Jako úplného začátečníka vám tímto vším může provést trenér. Pokud jste totiž předtím nikdy necvičili a nejste si jisti, že cviky budete provádět správně, doporučujeme najmout si osobního trenéra. Trenér vás naučí správně a efektivně cvičit, cvičení pod neustálým odborným dohledem je vhodné jako prevence zdravotních problémů, vaše cvičení bude efektivní, systematické a cílené. Z portfolia fitness centra si vyberte trenéra dle vašich cílů a požadavků a věřte, že to je správná investice.


Na závěr ještě pár nepsaných pravidel posilovny: zdravte, mějte respekt k ostatním (nemluvte na někoho, kdo zrovna cvičí, nebo si nestoupejte před někoho, kdo cvičí před zrcadlem), buďte ohleduplní i k vybavení posilovny, nezírejte na ostatní (vy to taky nechcete) a mobil nechte v šatně. Nemějte z ničeho strach. Uvidíte, že si cvičení v posilovně oblíbíte. Těšíme se na vaši první návštěvu.

Lenka Víšková, DBF

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí