Trenér David Mrázek o vystoupení svých svěřenců na Pardubické juniorce

Kladenský klub Slovan Kladno reprezentovali v minulých dnech na prestižním tenisovém turnaji Jiří Jindáček (na snímku s trenérem) a Štěpán Mrůzek.

Pro Štěpána Mrůzka to byl už druhý start na Pardubické juniorce, loni jako jeden z nejmladších účastníků dokázal vyhrát první kolo a pak potrápil i o tři roky staršího favorita. Letos si v prvním kole poradil s Ondřejem Skokanem 6:3 a 7:5 a ve druhém mu los přidělil jednoho z favoritů celého turnaje Daniela Siniakova. Štěpán vletěl do zápasu jako blesk a ve výměnách, kdy oba hráli hodně rychlé a dlouhé míče, dominoval. Siniakov sice rychlost úderů stíhal, avšak udělal o nějakou chybu víc. Po přestřelce od základní čáry vedl Štěpán 4:2 a při servisu Siniakova měl brejkbol na 5:2. V tu chvíli se ovšem Siniakov zachoval jako zkušený hráč. Dokázal zareagovat změnou rytmu. Párkrát naběhl k síti pro volej, občas zahrál čop a jeho stopbaly za síť také přinášely kýžené body. Změna rytmu Štěpánovi nesedla a nakonec odešel z kurtu jako poražený po setech 4:6 a 3:6. Ukázal ale, že se s jeho rychlou hrou musí počítat i v nejvyšších patrech českého dorosteneckého tenisu.

Jiří Jindáček, na rozdíl od svého spoluhráče ze Slovanu, byl na Pardubické juniorce poprvé. Jelikož jde o velmi prestižní turnaj, přináší to s sebou různá úskalí. Na psychiku hráče dopadá velikost turnaje, přítomnost médií i množství diváků. Proto nebylo jasné, jak se s tím rodák z Kladna vypořádá. V prvním kole ho čekal Šimon Myslivec, kterému patří 35. místo v českém žebříčku dorostenců. Jiří je nyní na 49. místě. Ovšem výsledek 6:3 a 7:5 poslal do druhého kola Jirku. V něm jej čekal nasazený Jan Pučálka. Vypadalo to opět na velkou bitvu. Nakonec koncentrace Jiřího na každý jednotlivý míč rozhodla, dělal méně chyb a těžil ze svého leváckého servisu. Zvítězil  6:2 a 6:4.
Ve třetím kole na něj vyšel třetí nasazený na turnaji a šestý nejlepší dorostenec republiky Ondřej Horák. Podcenění soupeře se v tenise rozhodně nevyplácí, Horák nebyl vůbec v prvním setu koncentrovaný, na rozdíl od Jiřího, který ho drtil svým leváckým servisem, stopbaly a hrou ven z kurtu. I přes větší boj ve druhém setu bylo jasně vidět, kdo na kurtu dominuje, zasloužená výhra Jiřího 6:2 7:5 a postup do čtvrtfinále. Nutno zmínit, že herní forma nebyla o náhodě, každý den absolvoval ranní rozehrávku a večer ještě trénink.
Dalším vyzyvatelem byl mladý nadějný tenista Vojtěch Petr. Povzbuzoval se, bojoval o každý míč, ale při výměnách měl navrch Jiří, kterého opět podržel servis a jeho stopbaly. Byla z toho další výhra, tentokrát 6:3 a 6:1. V semifinále si únava a velké vedro vybraly svou daň. Jiří nastoupil proti Matthew William Donaldovi, který předchozí den porazil ve třech setech jednoho z největších adeptů na vítězství Dalibora Svrčinu. Donald má svou hru založenou na rychlém pohybu a dobré kontrole liftovaných míčů. Jeho délka úderů byla opravdu skvělá, Jiřímu to dělalo velké problémy. V tomto zápase se nemohl spolehnout na svůj dosud účinný levácký servis a skoro do každé výměny šel přes druhé podání. Tím pádem se hrálo stále od základní čáry a Donald si občas došel dopředu pro vítězný volej. Jiří zkoušel všechno možné, ale na Donalda recept nenašel. Prohrál 3:6 a 0:6. Ve finále pak zvítězil nad Donaldem Martin Krumich, kterého držel celý turnaj skvělý servis a rychlý forhend.

Jiří ukázal, že nejen tvrdá dřina na kurtě, ale také mimo kurt je velice důležitá. Právě jeho svědomitá práce na kondiční a rekondiční přípravě ho posunula výše. Třetí místo na mistrovství České republiky dorostu je toho důkazem.

David Mrázek
foto: archiv DM

                                                                         


Počasí Kladno

Předpověď počasí