Martin Dostál: Lidé v dobré restauraci utrácejí víc než před koronavirem

Seriál hostinští kolem Kladna. Nejen ve velkých českých městech bojují hostinští či hoteliéři o zákazníka. Také v obcích se mají zástupci těchto profesí co ohánět, aby se přes koronavirové časy přenesli se ctí i alespoň částečnou spokojeností. Při našich cestách v okolí Kladna jsme vyzpovídali jednoho z provozovatelů penzionu v Žilině a restaurace ve Velké Dobré Martina Dostála.

Se společníkem Zdeňkem Veltruským provozujete mimo jiné dvě restaurace i penzion ve Velké Dobré a v Žilině. Jak moc vás zasáhla jarní karanténa způsobená koronavirem?
V Žilině jsme uzavřeli ubytovávání. Měli jsme například v penzionu lidi na měsíc dopředu a to se muselo zrušit. V dubnu, květnu a červnu jsme přišli o svatební hostiny. Naštěstí se část svateb přesunula teď na září.

Prodávali jste přes okénko. V čem byla tahle služba z vašeho pohledu zvláštní?
Velký dojem ve mně zanechal, s jakou úctou přistupovali zákazníci k našemu personálu. Soucítili s námi. Dávali větší dýška než obvykle. V současnosti jsou dýška opět v normálu…

A současnost?
Dostáváme se možná ze ztrát na nulu, ale to dokážu říct až na konci letošního nebo na počátku příštího roku.

Máte pocit, že pohostinství je teď jiné než před karanténou?
Mám pocit, že lidé utrácejí za jídlo a posezení v dobré restauraci více peněz než před koronavirem. Je znát, že zůstávají více v Čechách, než že by jezdili do zahraničí. Například restaurace v Žilině je pro cyklisty jedním ze středobodů občerstvení a o víkendech k nám jezdí mnohem více zákazníků na kolech než loni. Penzion je využitý z padesáti procent. Převážně svatbami a výletníky.

Byli jste nuceni propouštět?
Nebyli. Se společníkem jsme se shodli, že můžeme držet plný stav personálu až pět měsíců, kdyby se opatření neuvolnila. Uklízeli, malovali, opravovali, prodávali přes okénko.

Jste připraveni na možný další výpadek provozu kvůli koronaviru?
Jsem přesvědčený, že do konce letošního roku nás v pohostinství nic tak hrozného nečeká. Podle mého názoru to přijde až na začátku příštího roku… Českou gastronomii může čekat katastrofa. Na konci roku se pořádají velké firemní večírky a letos velké společnosti zatím tyhle akce odříkají nebo si vůbec nerezervují termíny.

Jaké poučení z pandemie jste si vzal?
Soukromně v naší firmě se mi potvrdilo, že s personálem jsme skutečně jedna velká rodina. Což je pro nás důležité. Oni podrželi nás majitele, my podrželi je. Obecně z pandemie žádné ponaučení nemám. Co se má stát, se stane. Budeme muset stejně tak improvizovat, když přijde něco dalšího, podobného karanténě. Každá situace se dá zvládnout.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí