Jan Krafka: Je dobře, že rada do divadla vrátila Slánského jako uměleckého šéfa

Městské divadlo Kladno má ve svém vedení zpátky jednoho z nejúspěšnějších jednatelů v jeho novodobé historii. Jan Krafka může po sezonní odmlce navázat na kvalitní práci celého souboru, byť jak sám ve svém prvním rozhovoru po návratu poznamenal, bude to chvíli trvat.

Včera jste se po roce a čtvrt vrátil do kanceláře jednatele společnosti. Zůstalo v ní něco vašeho?
(směje se) Jeden obrázek, který jsem tam zapomněl, když jsem byl odejit.

V jakém stavu jste našel repertoár a soubor?
Repertoár nechci v tuto chvíli komentovat, to je dílo bývalé jednatelky. A soubor? Doufám, že půjde vše velmi rychle nastavit zpátky tak, jak jsem byl zvyklý, že kladenský soubor fungoval. Zůstali v něm lidé, kteří mají divadlo velmi rádi, což je zásadní. Bude to zase fajn práce. Pode mnou je čeká umělecká svoboda. Ta je naprosto klíčová pro to, aby se v kladenském divadle dělaly dobré věci. Aby výsledky práce bavily jak herce, tak diváky.

Vrací se někdo z členů bývalého souboru, kdo po vašem odvolání odešel?
Zatím nevím, jsem zpátky velmi krátce. Dobré je, že rada schválila a vrátila znovu na své místo uměleckého šéfa divadla Jaroslava Slánského.

Vrátí se s vámi veleúspěšná inscenace Jak umřít na rokenrol, pojednávající o části života legendárního zpěváka Mikiho Volka?
Toť otázka. Autor a režisér hry Mirek Hanuš se mezitím dohodl v Městských divadlech pražských, že se bude hrát tam. Ovšem v letošním plánu divadla jsem Mikiho neviděl, tak uvidíme, jestli Mirek Hanuš ji bude chtít opět hrát v Kladně.

Co vy a vaše angažmá ve Vinohradském divadle, potažmo vaše práce v rodinné rybářské prodejně?
Obchod je i mé sestry a mého švagra, já do něj samozřejmě budu docházet i z toho důvodu, že rybaření je můj velký koníček. Ve Vinohradském divadle jsem domluvený, že splním veškeré své závazky, neboť dohody se mají plnit.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí