Zdeněk Vojta: Je potřeba konečně dotáhnout zákon o podpoře sportu

V krátké historii hokejových Rytířů Kladno (založeni byli Jaromírem Jágrem ml. v roce 2011, pozn. red.) je nejúspěšnějším trenérem prvního týmu. Jako jediný s ním dosáhl na čtvrtfinále extraligového play off. Zajímalo nás, co Zdeněk Vojta (57) dělá dnes.

Kde bychom vás v současné době potkali nejčastěji?
Na více frontách (směje se). Na hokejovém svazu mám na starost školení a vzdělávání trenérů, tvorbu metodických materiálů, vydávání trenérských licencí a vlastně veškerou agendu spojenou s trenéry. Dále pořádáme i semináře pro rodiče mladých sportovců, kde probíráme zajímavá témata jako například stravování a řekněme možná úskalí od rodičů dobře míněné psychologické podpory dětí. K tomu stále učím na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK specializaci lední hokej. Podílím se také na akci „Díky trenére“, která každý rok odměňuje dobrovolné trenéry nejmenších dětí.  Zkrátka mám to štěstí, že se pracovně potkávám se spoustou zajímavých lidí, kteří jsou kapacity ve svých oborech. V soukromém životě trávím nejvíce volného času v Sýkořici, kde chovám slepice, ovce a pěstuji i včelstvo.

Počítáte nabídky klubů na trénování jejich týmů?
Upřímně, já je ani nevyhledávám. Jsem i bez nich spokojený. Navíc jsem byl nedávno jmenován do Trenérsko-metodické komise Národní sportovní agentury. Ta má řešit vzdělávání trenérů ve všech sportech. Beru to jako výzvu, účinně pomoct i menším sportům, které nemají takové možnosti jako například hokej. Trénování tedy považuji víceméně za uzavřenou životní kapitolu.   

Více než vzdělávání trenérů současným českým sportem hýbe covid-19. Jaký k této problematice zaujímáte názor? Má jít s nakaženým hráčem do karantény celý tým?
Hokejový svaz k této problematice zaujal jednoznačné stanovisko a je na klubech, jak k tomu přistoupí. Podle mě s teplotou či přímo chřipkou by sportovec hrát neměl. To platí o koronaviru i normální chřipce. Pokud se izoluje nemocný od týmu, tak ostatní, pokud jsou zdraví, ať hrají.

Vaši spoluhráči, s nimiž jste v osmdesátých letech hrál za Kladno v útoku, uspěli v politickém prostředí. Proč jste se nedal na politiku?
Na politiku jsem se sice nedal, ale v rodině ji mám zastoupenou v podobě manželky. Ta v současné době kandiduje do Senátu ČR. Tudíž vlastně celá naše lajna se po skončení hráčské kariéry tak nějak v politice ocitla. Manželce samozřejmě držím palce. V senátu i sněmovně je potřeba konečně dotáhnout zákon o podpoře sportu, o kterém politici hovoří skoro dvacet roků. Jeho schválení by velmi pomohlo celému sportovnímu prostředí. Mohly by být transparentněji a lépe financovány všechny sporty. Tady vidím velkou šanci ve spolupráci s dalším kladeňákem Milanem Hniličkou. Byl bych samozřejmě rád, kdyby moje paní mohla v tomto pomoci. Ale to už je na voličích. 

Jan Murárik

vojtovitren
Zdeněk Vojta je celý život velkou oporou své manželce Michaele, která v současné době kandiduje do Senátu ČR


Počasí Kladno

Předpověď počasí