V Kladně je jediným hostinským, který vlastní celodenní restauraci, divadlo a diskotéku v komplexu nazvaném Kladenské divadélko. Hostinský Martin Brádka v rozhovoru pro Vaše Kladno komentuje situaci provozovatelů pohostinství, divadel a kulturních zařízení v době vládních protikoronavirových restrikcí.

Tento týden se v Praze uskutečnila demonstrace restauratérů a kuchařů proti vládním opatřením. Podle ní ničí pohostinskou i ubytovací branži. Přidal byste se?
Určitě bych se přidal. Ta opatření vláda vydává zmatečně. Lidi jsou strašeni ze všech stran a bojí se mimo domov pomalu jít i na toaletu. Ve společnosti převládá strach. Strach z normálního života na veřejnosti.

Co se vás, jako podnikatele v téhle branži, z restrikcí dotýká v Kladně nejvíce?
Nejvíce zasáhla provoz naší restaurace. Ruší se firemní večírky, třídní srazy a podobné hromadné akce, které právě v tomto období začínají. Vládní opatření cítíme na ztrátě klientely. Zvěsti o tom, že lidé čím dál méně navštěvují restaurace, se potvrzují i v Kladně. Dokud jsme mohli kvůli počasí provozovat zahrádku, hostů chodilo dost. Jakmile mají zavítat dovnitř, jako kdyby se něčeho báli. Když jsem se s některými bavil, tak mi řekli, že raději šetří, než by utráceli po hospodách, protože nevědí, co je čeká zítra… Ta nejistota je ubíjející jak pro nás, tak pro zákazníky. Ale co vím, tak i pro další podnikatele ve službách. My ve firmě trneme každým dnem hrůzou, co vláda zase vymyslí. Pokud by mělo nastat něco podobného jako jarní karanténa, tak nás to ekonomicky zlikviduje.

Které z vládních opatřeních se vám jeví nejméně logické?
Vzhledem k tomu, že provozuji divadelní scénu, tak zákaz zpěvu. Hrát se může se všemi emocemi, tedy i s křikem, jásotem, s hlasitým projevováním citů, ale prozpěvovat si k tomu herec nesmí… Od první řady diváků je přitom daleko. Potom je to zavírací doba v deset hodin večer. Nám to zavřelo diskotéku. Restauraci tak zavíráme v pátek i v sobotu dřív, než velí naše tradice.

Chystáte se propouštět?
Nechystáme. Soustředíme se na vylepšování našich služeb a udržování té nejvyšší kvality gastronomie, kterou je Divadélko proslulé.

Jan Murárik