Bratři Volfové: Kino zavřít nechceme, ale pomoc už potřebujeme

V Kladně, ve kterém fungovalo i sedm klasických kin, je díky nim v provozu alespoň jediné. Před uzavřením kulturních sálů v minulých dnech v něm promítali až šest filmů denně a chystali otevřít další, komorní, kinosál. Bratři Vojtěch (na snímku vpravo) a Pavel Volfové v interview pro Vaše Kladno hovoří o současné situaci majitelů Hutníku.

Máte důvod přestat kino provozovat?
Vojtěch: Nejde přestat (zdůrazňuje). Před osmadvaceti roky jsme začínali z nuly a nyní jsme dokončili druhý kinosál. Uvítali bychom dotační podporu od státu nebo kraje či města. Pomoc už potřebujeme.
Pavel: Ještě nějakou dobu provoz zavřeného kina budeme dotovat ze svých úspor. Nebudeme říkat, kolik jich je, ani na jako dlouho jsou, ale udržet kino chceme za každou cenu. Musíme zdůraznit, že nepropouštíme. Natolik si vážíme našich zaměstnanců. Kdybychom se chovali tržně, jako v některých českých městech, tak už jsme provoz ukončili. Ale jestli se zopakuje jarní scénář, kdy jsme měli zavřeno přes dva měsíce, tak to bude pro nás hodně kritické.

Až budete moct opět přivítat diváky, jaký program podle vás zaplní kinosál?
Pavel: Pochybuji, že to budou okamžitě nové filmy. Distributoři novinky neustále posouvají, a až se vyčerpají premiéry české produkce, tak si nedokážu představit, co budeme promítat.
Vojtěch: Dojde na živá vystoupení. Umělci budou možná chtít dohnat zrušená vystoupení. Dokážu si představit přímé přenosy z divadel, cestovatelské i jiné přednášky, hudební vystoupení. S druhým malým sálem jsme velmi flexibilní. Pravda je, že nevíme, co bude dál. Musíme platit nájem, hradit energii, odvody za zaměstnance. V létě jsme se po jaru trochu nadechli a zase nás postihlo uzavření…

Jaký je váš názor na neustálé vládní změny v opatřeních proti koronaviru?
Vojtěch: Na to už nejde mít názor, protože nevíte, co bude zítra… Je hrozné uzavírat provozovny ze dne na den. Nevím, jestli vláda koná dobře, nebo špatně. To ukáže čas. Podle mne stejně dojde k úplnému promoření společnosti.
Pavel: Podle mého názoru se restriktivní opaření měla zavést již v srpnu. Chybí mi, aby nám někdo kompetentní řekl, co nás čeká, abychom se mohli připravit. Rád i touto cestou děkuji divákům, kteří si po jarní karanténě našli cestu do kina a chovali se disciplinovaně.

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí