Boj o přežití neměli provozovatelé pohostinství zřejmě nikdy v minulosti tvrdší. Po jarní koronavirové karanténě mají opět povoleno prodávat přes výdejová okénka nebo jídlo rozvážet. Jedním z těch, kteří v Kladně takto vydělávají na základní provoz svého podnikání je Petr Dobřichovský, provozovatel rozdělovského Baru Parlament.

Parlament provozujete šest roků. Až do letošního jara prakticky bez větších změn. Jak jste reagoval na karanténu?
Chvíli jsme zkoušeli prodávat pivo v petkách přes okýnko, ale nešlo to, tak jsme provozovnu natvrdo zavřeli. Lidé se zpočátku karantény podle mne hodně báli. V současné době se bojí míň. Víc si chodí pro pivo i jídlo. Asi už je toho na ně moc, neprožívají to tolik, jako na začátku.

Když jste se rozhodl pro nabídku jídel přes okénko, ptal jste se předtím lidí v okolí restaurace, jestli budou mít o vaši nabídku zájem, nebo jste do toho skočil rovnýma nohama?
Prošel jsem si okolí. Ptal jsem se ve všech firmách kolem a zájem je. Většina lidí si nechávala do práce jídlo dovážet. Však také první hospoda, kde se normálně vaří, je dva kilometry od nás. Nebojím se, že by to nešlo. V listopadu chci ještě dovybavit kuchyň a přivedu výtečného kuchaře. Mám v plánu vařit také dětská jídla.

Měli zaměstnanci z okolí nějaké zvláštní požadavky, jak má vaše nabídka jídel vypadat?
Shodli se na tom, že by porce měla stát mezi sto pěti a sto patnácti korunami.

Dvacet roků provozujete také stánek se zmrzlinou a kebabem naproti Sokolu na hlavní třídě. Tam jste dopad koronavirové krize nepocítil?
Dopadla i na stánek. Nechodí děti, sokol je zavřený. Tržby jsou proti běžnému období minimální.

Poučil jste se z jarní karantény?
Ujistil jsem se, že bychom si měli dělat co největší finanční rezervu. Karantény mě stála veškeré úspory, co jsem měl. V létě se nám zase docela dařilo jak v Parlamentu, tak na stánku a z toho, co jsme našetřili, teď žijeme. Tenkrát mi hodně pomohl majitel objektu s nájmem.

Pocítil jste na tržbách, když jste musel postupně zavírat dřív? Jednou v deset, pak v osm…
Omezení otevírací doby do deseti hodin bylo nejvíc znát o víkendech. Ovšem ještě razantněji šly tržby dolů, když nám vláda zavřela podniky už v osm hodin večer. Hostům to vadilo. Nepochopil jsem,   k čemu je zavírací doba v osm večer. Týkalo se to těch samých lidí, kteří seděli spolu u stolu do osmi, nikdo z nich se nenakazil, ale po osmé hodině by se covid mezi nimi začal sám od sebe šířít?

Co by se muselo stát, abyste provozování Parlamentu úplně zabalil?
Museli by nám zavřít i to okýnko. Ale problém nastane, i když bude zavřeno ještě o Vánocích.

Šel byste dělat něco jiného?
Šel. Třeba do supermarketu prodávat maso.    

Jan Murárik