Standa od Koně: Třetí vládní zavírání hospod asi nedám

Podruhé se letos musejí hospodští postarat o své podniky prostřednictvím prodeje z okének svých podniků nebo rozvozem jídla a pití. Populární kročehlavskou restauraci U Koně její stálí hosté sice padnout v těchto dnech nenechají. Její provozovatel Stanislav Lacina přesto počítá v případě třetí covidové vlny restrikcí s černým scénářem...

Byl jste na druhou vlnu připravený?
Mluvilo se o ní a ty řeči jsem nebral na lehkou váhu. Mezi první a druhou vlnou pandemie bylo naštěstí alespoň trochu času něco přes léto vydělat. A pokud si jako hospodský nechodíte do práce jenom pro peníze, ale snažíte se, aby hosté byli spokojení, tak vám to většina z nich v období, jaké právě prožíváme, v dobrém vrátí. I kvůli tomu jsem nedal petlici na zámek a vařím dál, jako by lidi mohli chodit a sedět uvnitř. Zachoval jsem celý jídelák.

Co z nabídky jde přes okénko nejvíc?
Všechno. Přes týden volají z firem a dávají si například medailonky na švestkové omáčce, přes víkend jsem dělal pro celou rodinu bramboráky s kuřecím masem. Zákazníci stejně jako při jarní karanténě asi nechtějí doma každý den stát u plotny. Nemůžu si dovolit mít okénko v provozu jen přes všední dny.

Tentokrát můžete mít okénko otevřené až do osmi hodin večer. Využíváte toho?
Málokdy si někdo řekne o jídlo takhle pozdě. Nejvíc jídel uděláme tak do čtyř hodin odpoledne.

Na co vám tržby stačí?
Z tržeb zaplatím servírku a provoz. Ale jestli přijde třetí vlna vládního zavírání hospod, tak to asi už nedám…

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí