Vládní restrikce zásadně postihly pohostinství. V našem seriálu cest po hostincích v Kladně či na Kladensku nás zajímá, jak si s omezením provozu jednotliví restauratéři poradili. Petr Dolejš z Chaloupky na Výhybce risknul víkendové obědy a prý udělal dobře.

Když se ohlédnete za první vlnou pandemie, jaká byla z vašeho pohledu?
Mě, respektive Chaloupku, fatálně nezasáhla. Učím budoucí kuchaře ve Vrapicích a majitel Chaloupky mi vyměřil rozumný nájem. Samozřejmě hospoda ani zdaleka po ní nevydělávala, jak bývalo zvykem.

Léto vás ani trochu nezahojilo?
Zpočátku, když se omezení uvolnila, to bylo dobré, ale postupně se lidi začali bát chodit. Ale to bylo asi všude. Ne, že by nebyl kšeft, jenom nebyly akce. Jestli jsem připravoval hospodu pro jednu akci za měsíc, tak to bylo hodně… Roky předtím byla v létě jedna akce za druhou. Objednané akce se rušily. Teď to ani nejde, ale ještě než vláda přišla s tím, že budou omezení, tak stejně žádné objednávky na podzim ani zimu už nebyly.

V době, kdy opět mohli lidé do hospod, skončila naproti Chaloupce hospoda U Friedrichů. Zvedl se u vás počet hostů?
Zvedl. Jejich štamgasti se k nám přesunuli a mají svůj stůl. Celkově odnaproti přešlo do Chaloupky asi patnáct lidí. To je příjemné. Když si pravidelně dají pět šest piv, tak je to znát (usmívá se). Někdo k tomu chce jíst.

Máte v okolí přímou konkurenci?
Okénko otevíráme navečer a to v okolí řádná přímá konkurence není. Na Kovárně a Na Garážích jdou jen obědy. Landa u nádraží je od nás daleko. Před zavřením hospod jsem byl v širém okolí jediný, kdo měl otevřeno večer. Až vláda povolí provoz, zase bude dobře.

Stejně jako při prvním uzavření provozoven máte i nyní prodej jídla a pití přes okénko. Je velký rozdíl mezí jarními a podzimními tržbami?
Před okýnkem na jaře stálo frontu na pivo i třicet lidí. To jsem mohl čepovat do kelímku s sebou. To teď nejde. Jídel jsem prodal míň. Nyní jich jde víc. Pomohlo tomu, že jsem začal vařit přes víkend obědy. Zariskoval jsem a k mému překvapení jsou víkendové obědy z Chaloupky hodně žádané. Více sobotní než nedělní.

Co z tržeb pokryjete?
Chtěl bych všechno. Uvidíme, jak se povede. Zatím je to první měsíc, tak nevím.

 

Když nastane třetí vlna zavírání hospod, přežijete?
Myslím si, že přežiju. Akorát bych asi neinvestoval do hospody tolik, co dosud...

Jan Murárik