Oldřich Trmal: Covid mi „našel“ skvělou práci

Přes dvacet roků vařil v Praze a ještě spokojenější byl u taxikařiny. Letošní rok mu covid-19, podobně jako mnoha jiným, změnil pracovní život k nepoznání. Oldřicha Trmala (47) „poslal“ do práce, ve které je poprvé v životě opravdu spokojený.

Kuchaři v Praze vydělávali velmi slušné peníze. Proč jste zběhnul k jiné profesi?
Protože to je strašná raubírna. Přestalo mě to bavit. Přesedlal jsem na taxikařinu a najednou jsem byl pánem svého času. Na penězích jsem rozhodně netratil, i když vydělat slušné peníze taxíkem také není žádný med. Jenom mě to bavilo víc, než stát u plotny. Jenomže první vlna pandemie zabila i taxikařinu. Lidi přestali jezdit. Čtyři měsíce jsem vydržel a přitom jsem se díval, kde jinde bych třeba mohl zůstat u volantu a mít větší jistotu výdělku. A nemusel jsem se dívat moc daleko. Můj táta jezdíval u dopravního podniku a od něj jsem věděl, že se u autobusů bát o práci nemusím. Z Prahy jsem se mezitím přestěhoval do Kladna a tady jsem viděl na autobusech i na internetu náborovou reklamu. Tak jsem si udělal u ČSAD rekvalifikační kurz a jsem spokojený. Byla to dobrá volba. Našel jsem skvělou práci.

Zaskočil vás rozdíl v řízení osobního vozu a autobusu?
Byl jsem hodně překvapený (směje se). Než jsem v autobuse sedl za volant, tak jsem si myslel, že jsem řidičská honorace… Prdlajs. Zjistil jsem, že neumím vůbec nic. Brečet se mi chtělo.

Co vám v prvních hodinách rekvalifikace dělalo největší potíže?
Couvat a najíždět si. Vejít se do kruhového objezdu. Teď už to je v pohodě.

Jací jsou kladenští cestující?
Nemám s nimi nejmenší problém. Jak jsem mohutné postavy, tak mám klid. Já mám cestující rád, jsem pohodář, usmívám se na ně. Když tuším, že by někdo mohl dělat problémy, udělám na něj bubáka a je zase pohoda.

Nezaměstnaných kvůli koronaviru přibývá. Doporučil byste lidem bez práce profesi řidiče autobusu?
Určitě. Pokud někoho baví točit volantem, tak mu autobus doporučuji. Je to super. Kolegové i dispečeři jsou bezvadní. Peníze jsou u ČSAD Kladno pěkný a hlavně chodí včas. Co jsem si v taxíku nevydělal, to jsem neměl. Tady je to předem jasný. Když jsem v taxíku vydělával víc, tak jsem v něm taky musel skoro i spát. K tomu jsem se neustále stresoval, jestli někdo se mnou ten den pojede…

Když se jako bývalý kuchař jdete najíst do restaurace, jste kritik?
Jsem. Mně nevadí, že je v jídle vlas, to se stává, dám ho stranou a jím dál. Ale mně vadí, když z toho jídla cítím špatný technologický postup. Pokládám příbor a odcházím…

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí