Tomáš Abrham: Nakažených covidem u nás evidujeme v řádu jednotlivců

Švermovskému Domovu Kladno šéfuje Tomáš Abrham téměř dvacet roků. Za tu dobu se podle jeho slov generace seniorů výrazně proměnila. Zajímalo nás, jak klienti Domova snášejí současnou nelehkou situaci.

Z vašeho Domova se neozývají žádné katastrofické zprávy o množstvích seniorů nakažených covidem. Čím to podle vás je?
U nás zaznamenáváme jen jednotlivé případy. Jak mezi klienty, tak mezi personálem. Jen dva případy jsme museli poslat do nemocnice s respiračními potížemi. Ostatní buď neměli žádné příznaky, anebo pouze lehký průběh. Čím to opravdu je, nevím. Máme štěstí (usmívá se).

V areálu Domova je deset ubytovacích budov. Vyhradili jste některou jako karanténní?
Nevyhradili, protože většinu ubytovací kapacity tvoří jednolůžkové pokoje a na těch jsme schopni zaručit, že nakažený senior zůstane u sebe v požadované délce karantény.

Jak snášejí vaši senioři současná omezení psychicky?
Zvládají to kupodivu dobře. Tak trochu jsou zvyklí z chřipkových epidemií, kdy byl také na jistou dobu zákaz návštěv. Nejhorší pro ně samozřejmě je, že nemohou chodit ven, nemají moc kontakt s okolím, s rodinou. Ale jsou stateční. Obdivuji je.

Využívají často internet?
Zprostředkováváme jim přes sociální sítě kontakt třeba s rodinou, někteří si platí internet na pokoji a pracují s počítačem v soukromí. Takových je spíše menšina.

V Domově působíte osmnáct roků. Jsou současní senioři jiní?
Jsou. Jestliže před těmi osmnácti roky k nám nastupovali senioři ve věku mezi pětašedesáti a pětasedmdesáti roky. Ti ještě byli schopní chodit do práce. Posledních pět roků k nám nastupují senioři starší osmdesáti let. Kvůli nim jsme museli, kde to stavebně šlo, v budovách vybudovat výtahy a schodišťové sedačky.

Kapacitně jste zhruba na 230 místech. O kolik lůžek byste museli mít víc, abyste okamžitě uspokojili ty nejakutnější žadatele?
Kdybychom mohli, tak takových případů navíc bychom okamžitě přijali na osmdesát. Mimo to evidujeme zhruba pět set žádostí nad naši kapacitu.

Budete v Domově někdy sám ubytován?
Když to bude možné, zůstanu co nejdéle se svou rodinou. Ta se nahradit nedá.

Jan Murárik

dar
Tomáš Abrham (zcela vpravo) se o zdraví svých klientů stará maximální možnou měrou. Na konci roku převzal dar v podobě dezinfekčních přípravků

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí