Trenérka Lenka Víšková (viz úvodní ilustrační foto) z populárního kladenského fitka Dream Body Fitness v NC OAZA vám tento týden dá základy pro domácí udržování kondice a zpevnění těla v době koronovirových zákazů sportovat.

Vždy před cvičením je důležité prohřátí a dynamický strečink, tedy rychlé pohyby, ne švihové, ale kontrolované, bez výdrže v krajních pozicích. Připraví vás na výkon a je to také prevence zranění. Na rozehřátí zvolte např. prvky běžecké abecedy, poskoky, skoky apod.
Po cvičení věnujte čas pasivnímu strečinku, protahování svalů s výdrží 15 - 20 sec. Necvičte přes bolest! Vždy věnujte nejvíc pozornosti svalovým skupinám, které budeme u daného tréninku nejvíc namáhat.
Nedržte hladovku, ani dietu! Tělo potřebuje správnou výživu nejen pro energetický výdej, ale i regeneraci, která je při spalování tuků stěžejní. Sportem, cvičením nespalujete jenom tuky, ale i další, pro tělo prospěšné látky a ty potřebujete doplnit. Další důležitá věc je pitný režim. Při cvičení tělo ztrácí vodu a důležité živiny. 

Dnešním tréninkem otestujete kardiovaskulární výdrž
1. sprint na místě
2. dřepy
3. výpady vzad
4. kliky
5. dřepy s výskokem
Každý cvik provádějte 30 vteřin a poté 20 vteřin odpočíváme. Začátečníci zopakují celou sestavu alespoň dvakrát s mezipauzou maximálně 1,5 minuty. Pokročilí jistě zvládnou 3 kola, zdatní cvičenci 4 - 5 kol. Nezapomeňte na zahřátí a strečink!

-red-