Kondice z NC OAZA. Spalte více tuku za méně času

Trenérka fitness Lenka Víšková zve čtenáře Vašeho Kladna k dalším dvěma víkendovým lekcím. Ta dnešní je o spalování tuku v krátké době.

Zaměříme se na pevný střed těla. Jeho posilování s sebou nese mnoho výhod, včetně vylepšení funkční zdatnosti těla, správného držení těla, zpevněného břicha, prevence úrazů a zlepšení kondice. Svaly středu těla společně stabilizují páteř a pomáhají tělu fungovat efektivněji, dávají tělu sílu a umožňují koordinovaný pohyb. Zacvičíme si celkově 5 cviků, buď každý cvik po dvanácti opakování, nebo ve třicetivteřinových intervalech.
Začátečníci projděte celou sestavu alespoň dvakrát, pokročilí třikrát, zdatným cvičencům se meze nekladou. Můžete si zkracovat pauzy, nebo prodlužovat intervaly cvičení.
Vytáčení těla - tento klasický cvik útočící na šikmé břišní svaly zapojuje hojně i zádové svaly, které stabilizují páteř. Provedení: sedněte si na zem s koleny mírně pokrčenými, chodidla položte na zem. Chytněte se za kolena a mírně se zakloňte tak, až máte paže natažené. V začátku cviku mírně zvedněte paže od kolen, jako když před hrudí objímáte velký míč. Přitáhněte pupík k páteři a s výdechem trup vytočte doleva, pohyb musí být kontrolovaný, ne švihový. S nádechem se vraťte na střed a s výdechem vytáčejte trup zase doprava. Opakujte, břišní svaly držte stažené, záda pořád rovně a během cviku se nehrbte.

Lodička - tímto cvikem prověříme svoji rovnováhu a zapojíme ohýbače kyčlí, břišní svaly a stehna. Provedení: sedněte si na zem, chodidla položte na zem celou plochou a chytněte se za kolena. Teď zvedněte nohy ze země a najděte rovnováhu, paže natáhněte dopředu. S nádechem stáhněte lokty dozadu, jako když zabíráte vesly a zároveň natáhněte nohy. Stáhněte lopatky a zpevněte stehna. S výdechem se vraťte do výchozí pozice tím, že nohy přitáhněte k hrudníku, a naopak paže natáhněte před sebe. Zkuste opakovat tak, aniž by se chodidla dotkla země.

Most s přednožováním - tento cvik zapojí dobře rovněž hýžďové svaly. Provedení: lehněte si na podložku, nohy pokrčte tak, aby lýtko se stehnem svíralo cca 45 st. úhel. Zvedněte pánev a během celého cviku držte pánev nad zemí. Zpevněte břicho, stehna, s výdechem zvedněte jednu nohu, jako když vystupujete na schod. S nádechem položte a s výdechem opakujte druhou nohou.

Sklapovačka s nataženýma nohama - jde o pokročilý cvik, u kterého zabírají břišní svaly, vzpřimovač páteře, ohýbače kyčlí a vyžaduje velkou dávku koordinace a rovnováhy. Provedení: lehněte si na zem, paže i nohy natažené, bederní páteř nechte přirozeně prohnutou. Plynulým pohybem, s výdechem, zvedněte trup i nohy tak, aby paže byly rovnoběžné s nohama a hlavu držte v prodloužení s páteří. Kontrolovaným pohybem se s nádechem vraťte do výchozí pozice a opakujte.

Lvíček - také pokročilý cvik, který zapojí kromě svalů středu těla i stehna, lýtka, ramena, tricepsy. Provedení: dejte se do polohy na všechny čtyři, dlaně jsou kolmo pod rameny, hlava v prodloužení páteře, špičky nohou „zatněte“ do podložky a zvedněte kolena cca 3 cm nad zem. Nehrbte se. Kontrolovaným pohybem se levou rukou dotkněte pravého ramena, kolena držte stále nad zemí. S nádechem vraťte levou ruku na zem a s výdechem opakujte druhou rukou.
Nezapomeňte, že i svaly středu těla musí odpočívat a regenerovat, proto nezapomeňte na strečink, pitný režim, správnou stravu a dostatek spánku.

 Lenka Víšková, trenérka v Dream Body Fitness (DBF) se sídlem v NC OAZA


Počasí Kladno

Předpověď počasí