Hostinský Brádka: Ministr mi neodpověděl

V Kladně provozuje kulturní zařízení s restaurací. Podnikatel Martin Brádka se zařadil mezi tisíce hostinských v tomto státě, kteří se čím dál tím víc nestačí divit, na co všechno ve skutečnosti mají a nemají nárok.

Restauraci i kulturní zařízení, Kladenské divadélko, máte od loňského března potřetí zavřené na delší dobu. Kompenzuje vám stát dostatečným způsobem vzniklé ztráty?
Naposled, k prvnímu únoru, dorazila podpora osm tisíc korun na měsíc… Něco jsme v lednu dostali na mzdy zaměstnanců za září. Nic víc. Na podnikatelskou podporu či gastro podporu čekáme. Tři dny mně trvalo, než jsme s účetní tu žádost vyplnili. Když už jsme to dali dohromady, tak ministerstvu nebo komu vyhořel server. Odevzdáme daně, odvody, na tři měsíce půjčíme státu peníze a čekáme, jak se zachová vláda. Platit musíme, čekat taky. Z vládních opatření nemá téměř nic logiku.

Jak dlouho tohle vydržíte?
Každé povinné zavření, i teď, mám pocit, že maximálně další měsíc (trpce se usmívá). Pokaždé se divím, co je člověk schopen vydržet. Dost jsem toho už prodal, abych nemusel propouštět. Rušíme plánované investice, na které jsme si našetřili. Nevyměníme okna, neopravíme fasádu. Co jsme si za sedmnáct let provozu podniku našetřili, to teď rozpouštíme do téhle doby. Pak nám zase bude několik let trvat, než našetříme na nutné investice…

Blíží se další covidové vlny. O čem se s vámi, jako s restauratérem, budeme podle vás bavit příští rok touto dobou?
Jelikož zvažujeme v současné době legislativní provoz našeho podniku, tak možná ne o klasické restauraci, ale o restauraci v asijské večerce (usmívá se). Nemám už žaludek se neustále s nějakou institucí dohadovat, co můžeme a nemůžeme. Provoz klasické restaurace pozbývá smysl. Neustále slyšíme výhrůžky a hrozbu sankcí. Když otevřeme, nic nám nedají, i když nám ještě nic nedali. Poslal jsem začátkem ledna dopis ministru Karlu Havlíčkovi. Požadoval jsem v několika bodech vysvětlení, jak se máme chovat, abychom mohli žít alespoň trochu normálně. Zjistil jsem, že je jedno, na které ministerstvo napíšete, odpověď nedostanete.

Co klasickou restauraci přeměnit na politickou buňku, ve které se mohou členové politické strany scházet a konzumovat bez omezení?
Na tenhle styl podnikání teď nemám náladu.

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí