Ludomír Landa: S navýšením nemocenské nesouhlasím

Ředitel společnosti ČSAD MHD Kladno Arriva má na starosti stovky zaměstnanců. S Ludomírem Landou jsme si povídali o sněhové kalamitě i na téma vládního návrhu zvýšení nemocenské.

Zkomplikoval pondělní příval sněhu vašim řidičům práci?
V regionu jsme zapadli u Pcher, směrem na Řevničov a při větší sněhové nadílce už tradičně v úseku mezi Dolany a Hostouní. Mírný ťukanec náš autobus dostal od kamionu u Vesety. Zůstávali jsme ráno viset v kolonách, ale nic výrazně neobvyklého jsme nezaznamenali. 

V okrese i v samotném Kladně se kříží městské, krajské a státní komunikace. Které byly nejlépe uklizené?
Odhadl jsem to v poměru městských a ostatních tak půl na půl. Příjemné překvapení pro nás bylo uklízení autobusových zastávek. V minulých rocích, když napadlo hodně sněhu, služby sníh odklízely za dva tři dny. Včera to oproti tradici bylo prakticky okamžitě.

Poslední otázkou se vyhneme sněhu. Vláda zvažuje schválit návrh dočasného zvýšení nemocenské o devadesát procent. Ve hře bylo i sto procent nejen pro pacienty zasažené covidovou pandemií. Souhlasíte s tím?
Nesouhlasím! Pokud jakkoli vláda zvedne nemocenskou pouze pro covidové pacienty, pak diskriminuje ty ostatní. Proč by měl člověk se zlomenou nohou na nemocenské dostávat míň než covidový pacient? A nesouhlasím ani s návrhem zvýšit o devadesát nebo dokonce o sto procent nemocenskou, byť dočasně, všem. Obávám se, že se v podnicích zvedne velká vlna nemocenských. Pacienti ať už právem nebo i ti, kteří dokázali sehrát před lékařem nemocného, by rázem vlastně měli stoprocentně hrazenou dovolenou…

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí