Petr Starý: Rádi bychom chovali orly a rysy. Vše je o penězích

Je vedoucím Naučného střediska Čabárna a vedoucí záchranné stanice AVES Petr Starý rekapituluje stav populární stanice, která za hranicí Kladna funguje přes dvacet roků.

Zasáhl zásadně koronavirus do činnosti stanice?
Někomu se to může zdát divné, ale zasáhl nás dost. Nemám na mysli zasažení zvěře, ale zrušené výchovné akce pro děti i dospělé. Jenom z dobrovolných příspěvků jsme na jaře, po první koronavirové vlně, přišli zhruba o sto tisíc korun. Podzim byl podobný.

V jakém stavu je středisko?
Chybí nám peníze na rekonstrukce a renovace. Potřebujeme opravit všechny dřevěné komory pro zraněné živočichy. Po patnácti rocích na nich zub času zanechává viditelné stopy. Oba rybníčky je nutné totálně zrekonstruovat včetně odbahnění.

Co stále funguje na sto procent?
Péče o zraněná a hendikepovaná zvířata z volné přírody, což je naše priorita. Na starost máme čtvrtinu Středočeského kraje.

Kolik zvířat ročně ošetříte?
V průměru přes tisíc kusů. Z toho osmdesát procent tvoří ptáci. Do zbylých dvaceti procent se vešli například ježci, kuny, veverky. Polovinu z těch zvířat se nám podaří vypustit zpět do přírody. Sami se věnujeme chovu sov, které, když je potřeba, vypouštíme.

Můžou se děti těšit na přírůstky?
Můžou se těšit na telátko (usmívá se), máme dvě jehňata a kůzle. Čekáme mladé sovy. A prosím návštěvníky, nekrmte nám zvěř. Raději to, co přinesete, dejte ošetřovateli, on si s tím poradí.

Co všechno máte v nejbližší době v plánu?
Plánů by bylo hodně, ale nejsou peníze ani místo. Potřebovali bychom přikoupit kus pozemku. Využili bychom ho třeba pro vybudování voliéry s mořskými orly. Jsme pro chov rysa, jakožto zvířete, které je ve znaku města Kladna.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí