Obchodník Richard Klíma: OAZA nám v těžké době vychází vstříc

V NC OAZA provozuje obchod s oblečením. Dětským i dospělým. Když se připravoval, že odstraní pásky oddělující zakázané dospělé velikosti od dětských povolených k prodeji, vláda ho v pátek svým rozhodnutím nepotěšila. Richard Klíma tak dál musí platit nájem, energie a platy z omezených podmínkách podnikání…


Dokázal byste ve svém obchodě vytvořit hygienické podmínky, aby se zákazníci u vás nemohli nakazit covidem?
Jsem přesvědčen o tom, že to dokážu bez problémů. Tohle vládní nařízení, kdy mohu prodávat ve stejném prostoru dětské oděvy včetně studentů do osmnácti roků, kteří mají mnohdy větší velikosti než jejich rodiče, se mi zdá postavený na hlavu.

Vyčíslil jste si ztráty za vládní uzavírky i omezení prodeje?
Za loňský rok to dělá milion dvě stě tisíc korun… Obchod dotuji ze své druhé práce, z dopravní firmy. 

Proč si obchod držíte?
Pevně věřím, že letos přejdeme k normálnímu životu. S oděvy obchoduji třiadvacátý rok. Nechce se mi to vzdávat, zkusím covidovou pandemii přežít. Devadesát procent zboží si vozím přímo do obchodu, takže mi odpadávají výdaje za mezičlánek - velkoobchody. I tohle mi ekonomicky pomáhá zvládnou těžké časy. Mám dvě prodavačky na dohodu, takže nemusím propouštět a nákupní centrum mi odpustilo jeden nájem a dvacet procent z dalších. 

Vypadá to, že OAZA je pro vás dobrou obchodní adresou.
OAZA se podle mého názoru hodně zvedla. Jsem v centru pátý rok, začal jsem za minulých majitelů, a od příchodu nové společnosti jde úroveň nabízeného zboží nahoru. Design i rozšířený sortiment láká mnohem víc lidí, než před těmi pěti roky. OAZA je lákavá. Dokud můj obchod OAZA bude chtít, nevidím důvod se stěhovat.

Proč jste si kdysi nevybral jiné místo pro otevření obchodu?
Chtěl jsem mít obchod v Kladně na místě, kam chodí hodně lidí nakupovat. Ovšem oproti druhému obchodnímu centru v Kladně jsou v Oaze pro mě lepší podmínky.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí