Ředitel Linetu: V Česku jsme zaspali půl roku nesmyslnými nařízeními

Nejen na Kladensku patří mezi velké zaměstnavatele. Lídr ve výrobě zdravotnických lůžek společnost Linet Group S.E. zaměstnává ve všech svých pobočkách téměř dva tisíce lidí. Z toho stovky v Česku. Zajímá nás, jak si tak významná firma dokáže v současné době poradit s pandemií koronaviru. Na otázky odpovídá Tomáš Kolář, výkonný ředitel společnosti.

V dohledu je vládní nařízení povinného testování zaměstnanců. Dá se v tak velké firmě zvládnout testování logisticky bez větších potíží?
Nechápu, proč již není testování ve firmách a ve státních úřadech dávno zavedeno. Od hygieny neexistují jasné návody, instrukce, jak testování zorganizovat a není rychlý přístup k modernímu testovacímu materiálu. Myslím, že jsme v Česku zaspali půl roku nicneděláním, nesmyslnými nařízeními, která nikam nevedou, takže se nemůžeme divit, jak to nyní vypadá. Všechna nařízení byly pouze tupé restrikce, aktivní nebo inteligentní proces nevznikl ani jeden. Nelze vše svádět na lidi a jejich nedodržování pravidel. Jde o manažerský a kompetenční problém, za nějž neseme následky v celé zemi. V závodech ve Slaném testujeme zaměstnance pravidelně každý týden. Bez negativního testu je zakázán vstup do objektů firmy. Reagovali jsme tak na zhoršenou situaci v celém Česku. V případě potřeby jsme připraveni frekvenci zvýšit na dvakrát týdně. Jde o dobře zorganizovaný, rychlý a velmi jednoduchý proces. V několika hodinách jsme schopni protestovat zhruba tisíc zaměstnanců ve třech směnách. 

V Senátu je k projednání návrh poslanců na zvýšení nemocenské v karanténě. Důvodem návrhu je příliš vysoký počet nakažených v pracovním procesu včetně osob, které by měly být v karanténě. Stávající nemocenská jim totiž citelně snižuje příjem. Bude mít podle vás dopad vyšší nemocenské na nárůst počtu nemocných zaměstnanců?
Je potřeba si uvědomit, že v případě onemocnění jde většinou o výpadek příjmů více členů domácnosti. U průměrné a nižší mzdy je to velmi citlivý výpadek, proto věřím, že zvýšení kompenzace mnoho lidem pomůže.

Množství firem letos nesáhlo k vyplácení třináctých platů. Téma je to i na poslanecké úrovni. Připojili jste se k těm, které je letos navyplatily?
Takzvaný třináctý plat budeme vyplácet dokonce ve dvojnásobné výši oproti minulým obdobím.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí