Blanka Vondrová: Teď bych žáky do škol nevracela

Základní škola ve Vašatově ulici, je nejstarší v Kladně a nejen s kapacitou čtyř stovek žáků patří k nejmenším ve městě. V jejím čele stojí ředitelka Blanka Vondrová. Zajímalo nás, jak se škola v centru Kladna chystá na zápisy, zdali zvládne testování žáků na covid a jaký má názor na očkování proti tomuto viru.

Blíží se online zápisy do prvních tříd. Jak školu představujete rodičům?
Připravili jsme pro ně virtuální prohlídku vnitřních prostor, včetně reálné výuky prvních a druhých tříd. Zvenku škola vypadá, jak vypadá… Rádi bychom otevřeli dvě třídy. Od září zavedeme tandemovou výuku na češtinu, aby děti měly lepší péči.

Co současným školákům musíte dát?
Kdysi děti potřebovaly získat informace. Dnes jim musíme ukázat, jak se v nich orientovat. Současné děti jsou totiž informacemi zahlcené. Od malička se na ně všechno hrne, nikdo si s nimi moc nepovídá a ony jsou zakuklené do sebe.

Očekáváte letos velký zájem rodičů o umístění dítěte k vám?
Většinou jsme mívali přetlak, letos nedokážu odhadnout, jak online zápisy dopadnou…

Poznamenala jste, že děti si nemají s kým pořádně popovídat. Jak jste k tomuto poznatku došla?
V praxi. Distanční výuka spolu s dalšími vládními restrikcemi znamenají pro děti totální sociální separaci. Chtějí si povídat, a pokud jim dáte prostor, tak vás zahrnou spoustou poznatků příběhu, postřehů, pochlubí se, co nového mají a jsou přitom šťastné. Rodiče nyní, z pochopitelných důvodů, na povídání mnoho času ani síly nemají.

Pustila byste hned teď děti do škol?
Z hlediska zdravotního ne. Ke škole máme i školku a dvakrát jsme ji kvůli nákaze poslali do karantény.

Zvládli byste testování žáků?
Pokusila bych se to zvládnout s pomocí rodičů. Učitelský sbor sám o sobě by to časově nezvládl. Pomoc rodičů bychom uvítali.

Kdybyste museli testovat ve škole, už víte, co uděláte s bioodpadem?
To vůbec nevím…

Očkovat ano nebo ne?
Ano a je mi jedno jakou značkou. Očkovaná jsem a značku vakcíny jsem si nezjišťovala. Po očkování jsem žádné zvláštní příznaky necítila. Očkování doporučuji.

Jan Murárik

 



 

 

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí