Náladový kuchař Robenek: Svět patří těm, co se z toho nepo…

Tři roky funguje pod centrem města bistro Náladový kuchař. Vede ho Adam Robenek.

Uplynul rok covidových omezení. Jak ho přežil Náladový kuchař?
Měl velké štěstí (usmívá se). Před třemi roky jsem měl šťastný nápad otevřít v Kladně bistro. Chyběly mi finance otevřít bistro s posezením, tak jsem zvolil styl jídla s sebou. K tomu jsem přidal rozvozy jídel a postupně jsme si vytvořili zákaznickou základnu. Takže jsme už tenkrát fungovali podobně, jako nyní v době covidových omezení. Když pandemie začala, nebyl pro nás problém pomoct třeba švadlenkám, které šily roušky. Za cenu nákladů jsme lidem s dětmi v domácnostech připravovali dětská jídla. S čistými úmysly, bez myšlenek na nějaké PR. Lidé to vnímali pozitivně. Loňské jaro pro nás bylo v pohodě.

A v současné době fungujete stále v pohodě?
Snažíme se. Například jsme zkusili zlevnit některá jídla, ale ukázalo se, že zákazník má raději kvalitu než nižší cenu na její úkor.

Takže se dá říct, že vás pandemie v podnikání vůbec nepostihla?
Tak se to říct nedá. Měli jsme čtrnáct dnů, kdy na chod bistra padly veškeré naše rezervy. Pak se to zase vrátilo.

Získal jste z posledního roku poučení pro budoucnost?
Lidi nebaví pořád jen vařit doma. Naši zákazníci mají peníze a nemají je v téhle době, kdy jsou provozovny zavřené, kde utrácet. K nám chodí zákazníci, kteří si chtějí život užít. Pokud se restaurace dokážou rychle přizpůsobit daným podmínkám, pak se dá tahle doba přežít. Ostatně moc restaurací v Kladně nezkrachovalo. Svět patří těm, co se z toho nepo…

Nedávno jste byl vyzyvatelem v souboji o nejlepší kremroli v Kladně. Vaším protivníkem byl Lukáš Starý z restaurace Sleťák. Akce měla slušný ohlas. Chystáte další?
V hlavě mám celou řadu podobných akcí, které by stály za to na Kladně udělat. Pomůžeme si tím v téhle době navzájem i jako hospodští.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí