Květoslava Havlůjová: Do školy bych vrátila hned všechny děti

Ve středních školách ještě nějaký čas zůstanou prázdné učebny. Vedení škol a učitelé tak mají možnost důkladně se připravit na povinné testování. Květoslava Havlůjová vede v Kladně sportovní gymnázium.

Zřizovatelem gymnázia je Středočeský kraj. Ten nedávno vydal studii, podle které ohniska covidu ve školách téměř neexistují. Jaké zkušenosti máte s covidem u vás?
Loni v září jsme zjistili, že jeden z našich trenérů je pozitivně testovaný na covid a všichni jsme šli do karantény. Dodnes nemám z hygieny žádný pokyn, že v karanténě máme být jako škola povinně. Celý učitelský sbor byl doma, aniž by kromě jednoho případu byl někdo další testován s pozitivním výsledkem. Loni na jaře jsme nemuseli žádnou třídu kvůli covidu zavřít.

Vrátila byste všechny děti do školy?
Hned! Připadá mi postavené na hlavu, že nemůžeme zpívat, sportovat. V rámci dodržení všech hygienických opatření se podle mého názoru do školy můžou vrátit všechny děti.

Na základních školách již děti testují. Střední školy testování studentů teprve čeká. Těšíte se?
Vzhledem k nespolehlivosti testů můžeme očekávat, že pošleme celé třídy do karantény kvůli jednomu pozitivně testovanému? To nemá logiku. Testování by měli provádět rodiče doma.

Učitelé chodí hromadně na očkování. Jste příznivcem očkování proti covidu?
Jsem. Nutí nás k tomu doba. Bez toho se za chvíli nikam nehnete. Přitom jsem odpůrcem očkování.

Jakou úroveň budou mít letošní maturity?
Dojde k degradaci maturity už jen tím, že student k ní může jít s pětkou. A když odmaturuje například z češtiny za pět, tak se to nikde neobjeví…

V nitřní sportoviště mohou využívat jen profesionální sportovci. Zvládli jste talentové zkoušky zájemců o studium na vaší škole?
Díky radnímu a jednateli Sportovních areálů města Kladna, který nám pro ty zkoušky otevřel vnitřní sportoviště, jsme je mohli absolvovat. Jen díky jeho přístupu jsme měli komfortní podmínky. Například brněnští a ostravští kolegové museli zkoušky pořádat v Olomouci. Nevím, jak to dopadlo, ale děti z Českých Budějovic zřejmě dělali talentovky z plavání v pražském Podolí…

Jak podle vašeho poznání působí distanční výuka a covidové období vůbec na psychiku studentů a žáků?
Na nižším gymnáziu jsou na tom děti lépe. Zato starší děti na vyšším gymnáziu jsou psychicky na dně. Spousta z nich otevřeně přiznává, že už nemůžou. Sociální kontakt opravdu chybí. Vyhořelí jsou i učitelé. Prezenční výuka se nahradit nedá. Uvidíme, jak se to na nich v životě projeví.

Co když tenhle typ výuky bude pokračovat další školní rok?
Hodně starších učitelů odejde. Taková výuka nemůže nikoho bavit. Už takhle to trvá dlouho.

 Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí