Společnost ČSAD MHD Kladno zkouší další elektrobus

Až do neděle se cestující na lince 610 mohou v Kladně svést novým elektrobusem značky Mercedes-Benz. Společnost spadající pod konsorcium Arriva tak zkouší v plném provozu již druhý autobus na elektropohon.

Linka jezdí stejně jako běžná šest set desítka mezi parkovištěm u Floriana a restaurací Flora. Na rozdíl od běžné linky v mercedesu cestující mají jízdu zdarma. V reálném provozu jsme vyslechli chválu na velmi tichý chod. Řidičům se kromě větší plochy předního okna na pohodlí řízení nic nezměnilo. Z pohledu naší redakce bychom pro linku projíždějící centrem Kladna volili kratší verzi vozidla.
Na letošní červenec má ČSAD objednány dva elektrobusy, které po oživení informačních systémů a polepení do barev kladenské městské dopravy vyjedou 1. září při zahájení nové desetileté smlouvy na zajišťování MHD. Vzhledem k jejich nasazení na linku 610 to budou elektrobusy v délkové kategorii do 11m, které mohou při průjezdu centrem města lépe manévrovat, uvedl pro Vaše Kladno ředitel kladenské dopravní společnosti Ludomír Landa.
Současně je připravován projekt nákupu osmi dvanáctimetrových a osmi kloubových autobusů. Pro vyzkoušení různých technologií ČSAD využívá zapůjčené elektrobusy od různých výrobců. Zjišťují se různé parametry, například kilometrový dojezd na jedno nabíjení, čas nutný pro dobíjení, spotřeba energie. K testování již byl v Kladně elektrobus od výrobce SOR.

Jan Murárik 

busvnit
Vnitřní komfort patří ke standardům, které už český cestující zná

busbok
Výrobce pamatoval na řidiče s maximálním výhledem na cestu


Počasí Kladno

Předpověď počasí