Jana Bláhová: Své děti, až to půjde, dám také naočkovat

Jana Bláhová je ředitelkou kladenské Střední školy designu a řemesel. Zajímalo nás mimo jiné, jaký má názor na maturity podle premiéra Babiše, jestli je její škola ohniskem nákazy covidem-19 či podporuje-li očkování proti koronaviru.

Vláda svým protiepidemickým nařízením zrušila praxe studentů. Šlo podle vás zákaz zmírnit na nějakou formu docházky do praxí?
Jsem zásadním odpůrcem zrušení praxí. Po stránce hygieny to podle mne šlo zařídit úplně na pohodu. Do velké haly bychom pouštěli nějaký počet dětí v dostatečných rozestupech v rouškách či v respirátorech. V tomhle vláda studenty hodně poškodila.

Máte pocit, že vaše škola je ohniskem možné nákazy covidem-19?
Žádné hromadné onemocnění našich žáků ani učitelského sboru jsem nezaznamenala. Měli jsme jeden prokazatelný případ zavlečení covidu do školy. Zajímavé je, že ta osoba nakazila i lidi kolem sebe, co poctivě nosili roušky… Z deseti osob si jen někteří poleželi, ostatní byli bezpříznakoví. Můj dojem z pandemie je takový, že se docházka do škol dala regulovat tak, aby nemusela většina ročníků zůstávat na distanční výuce. U malých dětí nejde tolik o vzdělání jako o sociální kontakty.

Pustila byste tedy děti do škol okamžitě?
Rozhodně. Za rozumných podmínek bych dětem povolila i sportování. Když má dítě negativní test ve škole, proč by nemohlo jít odpoledne ven na hřiště?

Jste pro úřednickou formu maturity, jak ji navrhuje premiér Babiš nebo trváte i pokud možno na klasické zkoušce z dospělosti?
Úřednická forma maturit je znehodnocení distanční výuky.

Očkování ano nebo ne?
Ano, pokud je to podmínka návratu do normálního života. Své děti, až to půjde, dám také naočkovat.

Jan Murárik

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí