Vilemína Švejdová: Pacienti se často diví, že si neumí správně čistit zuby

Zubní ordinace v kladenské nemocnici byla dlouhé měsíce mimo provoz. V posledních týdnech se znovu zpoza jejích dveří ozývá zvuk stomatologických nástrojů, nikoli naříkání pacientů. Jejich ústa jsou totiž v péči šikovné lékařky Vilemíny Švejdové.

Mnozí v Kladně mají za to, že zubní ordinace v kladenské nemocnici už nefunguje. Opak je pravdou. Jak se vám ošetřuje v době covidové?
Ano nezavřeli jsme a fungujeme, jako kdyby covidové období nebylo. Na přelomu února a března to sice chvíli vypadalo na to, že ordinaci zavřeme a půjdeme pomáhat tam, kde nás bude třeba, ale nakonec jsme provoz zavřít nemuseli. Občas mě zarazilo myšlení pacientů, kteří se ptali, jestli je to s covidem opravdu tak vážné. Docela mě tím překvapili.

Ordinujete nyní třikrát týdně. Plánujete přidat další dny?
S nemocnicí jsem se od počátku domluvila na částečném úvazku. Z mé strany se to zatím nezmění.

Už jste marodila s covidem?
Dosud ne. Snažím se i v soukromí dodržovat hygienická opatření. V ordinaci proti možné nákaze děláme i něco navíc. Hodně také větráme a po skončení ordinačních hodin místnost dezinfikujeme ionizátorem. Dáváme si bacha. Neslyšeli jsme ani, že by covid u nás pacienti chytli.

Kde se podle vás vyskytují největší ohniska nákazy covidem?
Podle mě největší ohniska vznikají v momentě, kdy se programově sejde větší skupina lidí bez roušek. Nemůžou do hospody, na sportoviště, tak se sejdou tajně. To se ale můžu jen domýšlet.

Zůstaňme čistě u vaší pracovní náplně. Jaké má kladenský pacient zuby?
Hodně pacientů je ve věku, ve kterém již nosí protézy. Těch produkujeme docela dost… Nedá se jednoznačně říct, že by si Kladeňáci nečistili zuby, ale často se diví, že neví, jak se mají správně čistit. Ráda jim to vysvětlím. Na konci ordinace jsem často pěkně vymluvená. A přitom těm lidem neříkám nic, co sama nedělám.

Jan Murárik

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí