Ivana Sedláková: Propadají lemplové. Covid za to nemůže...

Ředitelka Ivana Sedláková vede střední odborné učiliště a praktickou školu ve Vrapicích patnáctým rokem. Zajímalo nás, jak se škole daří produkovat mládež pro pracovní proces v Česku či jak covid-19 zasáhl do chodu učiliště.

Máte přehled, kolik vašich žáků se dostane do pracovního procesu?
Školní inspekce nás pochválila, že jsme příklad dobré praxe, že děti na trhu práce dokážeme uplatnit. Problém je každý rok s některými studenty, kteří se třeba ve druháku rozhodnou, že si půjdou raději vydělávat a školu nedokončí. Mnoho z nich se pak jako dospělí vrací, aby vzdělání dokončili…

Je problém nabrat děti do prvních ročníků?
Až se někdy divím, že si stále udržujeme náš průměr, ať jsou silné nebo slabé populační ročníky. Přes osmdesát dětí nastupuje do prvních ročníků a škola si drží průměr kolem 220 dětí celkem.

Hlásí se na všechny učební obory dostatek dětí?
Problém býval donedávna trošku u zámečníků nebo u elektrikářů. Teď se to zlepšuje.

Před rokem začal řádit koronavirus. Jak vám zasáhl do chodu školy?
Distanční výuku jsme organizačně zvládli dobře, i když začátky byly těžké, asi jako všude jinde ve školách. Ovšem na děti ta izolovaná výuka dobře nepůsobila. Snažíme se, aby učivo zvládly. Bojujeme. Ty děti, když už tak nepropadnou kvůli tomu, že se učí distančně, ale kvůli tomu, že jsou lemplové. Učitelský sbor covid zasáhl zhruba z poloviny. Naštěstí nepostihl naši kuchyni. To by byl průšvih, protože vaříme pro dvě stovky důchodců.

Jste zastáncem očkování proti covidu?
Je to cesta ke svobodě. U nás se asi sedm lidí očkovat nenechalo. Já covid prodělala v lednu, tak ještě počkám.  

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí