Štěpán Urbánek: Covidové vlny do porodů zasáhly

Porodnice v kladenské nemocnici se v loňském roce přiblížila ke svému průměrnému číslu narozených dětí. Ovšem i tady museli lékaři řešit důsledky covidu. V rozhovoru pro Vaše Kladno o tom vypráví primář Gynekologicko-porodnického oddělení Štěpán Urbánek.

Jaký byl uplynulý rok na vašem oddělení?
Potýkali jsme se s covidovými vlnami jako na ostatních odděleních. Také jsme byli nuceni odkládat plánované výkony, které snesou odklad, protože jednotky intenzivní péče byly i jsou obsazené covidovými pacienty. Porodnice samozřejmě fungovala a funguje v plném rozsahu.

Řešíte nějak rodičky, které mají covid?
Bez problémů splňujeme kritéria stanovená ministerstvem zdravotnictví pro tyto případy. Když měl zájem, mohl u porodu být i otec. Covid pozitivní rodička je bezpečně oddělena od ostatních. Zdravotnický personál je přitom patřičně oblečený a chráněný. Přijde-li rodička k porodu, kterou jsme předtím nikdy neviděli, musíme ji odrodit a pak je čas provést stěry na covid. Musím přitom říct, že z lékařů neměl covid nikdo, spíše se vyskytl mezi sestrami sanitářkami. Provoz oddělení jsme kvůli covidu omezovat nemuseli.

Zaznamenali jste loni více nebo méně porodů než v roce 2020?
Dostali jsme se necelých dvacet porodů přes tisícovku. Přitom za rok 2020 u nás přišlo na svět 999 dětí (směje se).

Kolik dětí lze u vás odrodit za rok v nejvíce?
Čtyři sály by měly zvládnout přibližně šestnáct set porodů.

Vyznačovaly se narozené děti něčím výjimečným?
Výjimečným ne, ale v covidových vlnách jsme zaznamenali větší množství předčasných porodů. Těžko říct, co bylo hlavní příčinou. Viróza, sociální faktory, stresy? Nedokážu na to odpovědět.

Prozradíte vaše pracovní přání pro letošek?
Mám přání, abychom mohli zase normálně pracovat. Abychom, když už nastanou, museli řešit minimum komplikací. A rádi mezi námi přivítáme dalšího atestovaného lékaře.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí