Pavel s Monikou: Když tuhle práci máte rádi, snažíte se udržte za každou cenu

Jsou to dva roky, co převzali hostinec U Stavitelství. Partnerská dvojice kuchař Pavel a servírka Monika od té doby zdolali nejen přirozené překážky, které nastavuje svět pohostinství, ale i několik vln koronavirových opatření...

Když jsme spolu hovořili naposled, což je už nějaký pátek, konstatovali jste, že hospodu držíte nad vodou silou vůle a o dovolené si můžete nechat jen zdát. K tomu také, že svou práci máte rádi, a že vám dovolí žít běžný rodinný život. Je teď něco jinak?
Nic (usmívají se). Pořád svou práci máme rádi a pořád nám dovoluje žít jako normální rodina. Jinak je to v té přetrvávající covidové době stále nahoru dolů. Lidi naštěstí na obědy chodí i přes povinnost prokazovat se očkováním nebo testy či jaká opatření si tam ve vládě vymýšlejí.

Alespoň nemusíte prodávat obědy přes okýnko a zbytek prostoru restaurace mít uzavřený bez možnosti komerčního využití. Jako jste to zažili, když jste hospodu převzali... Nadechli jste se od té doby ekonomicky?
Na tržbách samozřejmě bylo znát, že si lidi můžou jít dovnitř sednout. Pak trochu lidí kvůli vládnímu zákazu obsluhovat hosty bez očkování nebo testů ubylo . Ale ti, co nesmí do hospod, od nás neodešli, jen si berou jídlo s sebou. Zajímavé je, jak se někteří hosté bránili očkování, že na to nikdy nepůjdou, že přestanou chodit do hospod, pak se nechali a dneska nadávají na ty neočkované.

Museli jste výrazně zdražit?
Trochu jsme zdražili, ale ne moc. Pořád se s většinou jídel vejdeme s cenou v průměru kolem stovky. Minutky jsou dražší. I když nechcete, tak zdražit musíte. Například dršťkovou polévku ze třiceti korun na pětatřicet. Dršťky totiž ze dne na den, jako téměř všechny ostatní suroviny, zdražily o sto procent...

Kterou vaši specialitku v současné době strávníci vyžadují nejvíc?
Maso na česneku, bramborový knedlík, špenát (smějí se). Ale nedá se konkrétně říct, co letí. Záleží, jak se zákazník vyspí.

Vyplatí se dnes provozovat hospodu?
Když tuhle práci máte rádi, tak se snažíte udržet za každou cenu.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí