Za kladenskými hostinci. Černá Máry chystá od jara novinky

Jedné z nejslavnějších kladenských hospod, která vznikla v druhém desetiletí dvacátého století, se říkávalo U Tegtmajerů. Po revoluci Na Zelené  a od loňského léta se jí vrátil zřejmě nejznámější název U Černý Máry.

Za éry proslulé hostinské Niny, podle které prý název Černá Máry vznikl, býval hostinec několikrát v týdnu obsazený do posledního místečka. V současné době se hosté pomalu do Máry vracejí. Chodí se nejen na dobrý Březňák, ale hlavně na tradiční kapely. Stěny slouží jako výstavní prostory pro fotografie z historie Kročehlav. Největší změny pak hosté zaznamenají na jaře, kdy se zahrádka promění do provensálského stylu a vzduchem zavoní místo grilovaného masa slané i sladké palačinky připravované dle speciálního receptu.

Otevírací doba: po – čt (14 – 22), pá - so (14 - 23), ne (zavřeno)

Točená piva: Březňák desítka (24 Kč), dvanáctka (29 Kč), nepasterizovaný Mušketýr (28 Kč)

Hotovky: ne

Specialita podniku: živá hudba (v jedné z kapel můžete vidět i slyšet hrát na kytaru bývalou oporu hokejového Kladna Tomáše Mikoláška)

Nejdražší panák: rum (55 Kč)

Wi-fi/tv: ne

Chuťovky k pivu: po letech se zde opět začalo vařit. V nabídce je například hovězí guláš v chlebu (99 Kč). Z méně sytých chuťovek servírují Palivcovy topinky (25 Kč), smažené domácí brambůrky (69 Kč), domácí hermelín (49 Kč) a utopenec (39 Kč)

Počet míst: 50 (zahrádka 60)

Počet štamgastů: 15

Zábava: různé kapely s různými žánry (Staří mladíci hrají každý pátek v lichém týdnu, Černá Máry vystupuje každé úterý v sudých týdnech)

Jan Murárik

maradocerne

Do Černý Máry se vrátila vzorná obsluha

maranazdi

Na zdi visí také vzácný exemplář velocipédu

maranekteri

Někteří štamgasti sedávají na svých místech desítky let

marazahradku

Zahrádku čeká velká proměna

maracerna

Černá Máry nabízí i čtenářský koutek


Počasí Kladno

Předpověď počasí