Kladivářka Valešová: Sletiště je můj nejoblíbenější stadion

Atletický mítink Kladno hází a Kladenské memoriály pro letošní ročník představoval častěji zahraniční hvězdy, které na Sletiště přijedou. Tato sportovní akce je však určena především pro domácí atletickou špičku, a tak se pojďme na některé zajímavé potvrzené závodníky podívat.

Kladenské A.C. TEPO je dlouhodobě uznáváno coby vrhačská velmoc. Není se tak čemu divit že, do bojů na domácí půdě vysílá hned několik vlastních oddílových závodníků. Do soutěží v hodu diskem zasáhnou a o přední pozice budou usilovat především diskařka Eliška Staňková a diskař Tomáš Voňavka. V hodu kladivem to zase bude elitní české trio Pavlíček, Fiala a Koucký, všichni taktéž oblékající kladenský dres. Do Kladna se ale těší i další sportovci z různých koutů republiky. Jednou z nich bude i závodnice plzeňské Škodovky, kladivářka Lenka Valešová. Ta si dokonce přijela před mítinkem na vlastní pěst vyzkoušet kladenský vrhačský sektor a naší redakci se, při této příležitosti, podařilo položit Lence několik otázek. 

Kladenský kladivářský sektor pro vás není neznámou. Na mítinku Kladno hází jste se atletickému publiku představila již před dvěma lety. Jak vám prostředí městského stadionu svědčí?
Sletiště je bezpochyby můj nejoblíbenější stadion v republice. Poslední roky tady často zaznamenávám nejlepší výkony v sezóně a doufám, že letos to nebude jinak. 

Zažíváte již druhý návrat ke sportovní kariéře po rodičovské dovolené. Musela jste v sobě hledat novou motivaci a jak je to složité?
Já mám atletiku, a hlavně kladivo, velmi ráda. Je už dvacet let součástí mého životního stylu a ještě nejsem připravena se jí vzdát. Samozřejmě už nemůžu očekávat sedmdesátimetrové hody, ale dokud jsem schopna důstojně soutěžit s českou špičkou, tak neskončím. 

Stejný příběh prožívá i vaše vrhačská kolegyně Bára Špotáková, která je v letošním roce patronkou mítinku Kladno hází. Co byste jí popřála do budoucí sportovní kariéry?
Bára je legenda sportu a v tom se jí nemohu rovnat. A naše životy protkané atletikou se také ubíraly trochu jinými cestami. Jsem moc ráda, že ji mohu pořád sledovat, že jí atletika baví, že ji čas nezlomil a má pořád chuť a sílu každého porážet. Já bych jí moc přála zlato v Tokiu. 

Pořadatelé připravili v průběhu akce rozmanitý program pro rodiny s dětmi. Chtějí tak přitáhnout k atletice i ty nejmenší. Vidíte v atletice i budoucnost vašich ratolestí?
Na své starší holčičce už vidím, že děti pohyb milují. Chceme jim cestu ke sportu co nejvíc otevřít, a akce tohoto typu jsou také dobrou příležitostí. Ráda bych, aby mé děti byly atlety, ale uvidíme, jakým směrem se bude vůbec naše královna sportu ubírat. Poslední dobou to vypadá spíš na likvidaci některých disciplín, především kladiva. Jsem vděčná vašemu mítinku, že naši disciplínu pořád považuje za krásnou a předvádí ji v nejlepším světle.

Pořadatelé tak zvou 13. července na Sletiště nejen dospělé příznivce atletiky, ale celé rodiny i s těmi nejmenšími, kterým připravují pestré sportovní i kulturní vyžití. 

-kub-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí