Florbaloví Kanonýři Kladno zlanařili posilu, která nemá v jejich klubové historii obdoby. Do týmu totiž přichází 25letý Švéd Joel Ahlin, který v minulosti tři roky působil i ve švédské Superlize, nejlepší florbalové lize světa. Získat takového hráče je v Česku zcela výjimečná věc a jen dokazuje, že kladenští florbalisté mají v nadcházející sezoně jednoznačný cíl – postup do superligy!

„Joela sleduji dva roky. Má zkušenosti z nejvyšší švédské ligy a lákalo ho zahraniční angažmá. Tyto dvě věci pro nás byly natolik atraktivní, že jsme udělali maximum, abychom ho získali,“ prozrazuje Jan Pazdera, od května nový sportovní manažer a trenér Kanonýrů.

Sám Ahlin, jenž přichází z druholigového klubu Hagunda IF a podepsal roční kontrakt s opcí, přiznává, že ho nadchlo profesionální zázemí, které v Kladně našel: „Prostředí vypadá skvěle a navíc jsem měl výtečný pocit z jednání s Janem Pazderou a Ondřejem Fuchsem (místopředseda klubu). Vždycky je důležité, když máte v klubu lidi, kteří o něj skvěle pečují. A myslím, že oni to jsou. Věřím, že se se spoluhráči staneme přáteli a zažijeme dlouhou sezonu, kterou orámuje postup.“

Ahlin je florbalový univerzál, který zvládá hrát na postu obránce, centra i křídla. Sám však preferuje obranu a do defenzivy s ním počítá i kouč Pazdera. „Bude samozřejmě potřebovat čas na aklimatizaci, ale má kvalitu na to, aby zlepšil naši rozehrávku i defenzivní činnost. V průběhu sezony by měl patřit mezi naše největší opory,“ míní trenér. A Ahlin přidává: „Doufám, že sezona v Kladně bude mou nejlepší v kariéře.“

Už teď se coby fanoušek hokejového klubu HV71 těší, až se zajde osobně podívat na Jágra a spol. Však právě díky hokeji Kladno znal. „Přijde mi, že každá česká hokejová hvězda právě tady vyrůstala. Pro mě osobně je Kladno moc útulné město," říká mladý Švéd.

Ahlin, jinak rekreační rybář a příznivec amerického fotbalu, ve Švédsku pracoval jako bankovní poradce (mimochodem vyhrál i švédské florbalové mistrovství bank), teď v Česku plánuje studovat. A především hrát a vyhrávat.

-kd-