Na Sletišti se běželo 24 a 48 hodin v kuse

Na kladenském Sletišti se o víkendu konalo mezinárodní mistrovství republiky v běhu na 24 hodin. K tomu pořadatelé přidali závod na 48 hodin. 

Osmačtyřicítka se přidávala pro zvláště vytrvalé běžce, kteří si buď tuto trať sami zvolili, nebo jim byla nabídnuta, když se nevešli do přihlášek na čtyřiadvacítku. V té je každý rok kvůli "propustnosti" kilometrové trati na Sletišti omezený počet startujících. Pořadatelé její kapacitu 111 přihlášenými hravě naplnili. Každý, kdo odstartuje, má po 24 hodinách oficiálně změřenu vzdálenost, kterou uběhl, nebo částečně i ušel. Těch, co vzdali závod po několika málo kilometrech, byla hrstka. Většina přečkala půlnoc, když start byl v sobotu v pravé poledne pro čtyřiadvacítku a v pravé páteční poledne pro osmačtyřicítku. Z celkové počtu závodníků byly zhruba z třetiny ženy. 

Z nich Radka Churáňová skončila celkově druhá, což znamená, že neporazila pouze jediného muže! Za dvanáct sobotních i nedělních hodin zvládla totiž uběhnout 251 kilometr a stanovila v kategorii žen nový český rekord. Nejlepší z mužů Bulhar Vladimir Stavrev zdolal za stejnou dobu 253 kilometry... Jeho krajan Christo Tsvetkov zaběhl 246 kilometrů a druhá z žen Tereza Gecová si zapsala 185 kilometrů. V osmačtyřicítce běžel nejdál Rumun Daniel Trusca (370 kilometrů), z žen na stejné trati byla s délkou 268 kilometrů nejlepší či nejrychlejší Slovenka Vinati Docziová.  

Zajímavost: Kladno se svým přesně kilometrovým asfaltovým okruhem na Sletišti zcela vyhovuje kritériím těchto závodů. V něm jsou dále například podmínky osvětleného prostoru konání závodů, rovná trať, na většině trati musí být stín. Za 1400 korun startovného mohou účastníci běhů v areálu Sletiště spát buď pod "širákem", ve vlastních stanech nebo v blízké atletické hale, kde mají k dispozici šatny, toalety a sprchy. Závodníci mají k dipozici svého osobního asistenta, své křesílko pod zastřešením, pestrou škálu stravování i nápojů, od obyčejné čisté vody po pivo, od sushi po polévku či guláš. Samozřejmostí je zdravotnické i masérské zázemí. Závod, který se v Kladně tradičně běhá více než deset let, má nejen v dosažených časech, ale také v pořadatelské úrovni světové parametry. 

-red- 

maratpred
V průběhu dne byl čas na úsměvy, pak mnohým z tváří zmizely

 

maratkomise

Komise rozhodčích sídlila ve stanu pod tribunou

 

maratkazdy

Každý měl své křesílko s číslem, se kterým startoval

marathodne

Hodně účastníků doplnilo tekutiny pivem

maratstrava

Stravy bylo vskutku dostatek

maratsuche

Suché ponožky i boty se mění několikrát za závod

marattradicni

Tradiční stanové městečko na Sletišti

maratvestanech

Ve stanech jste našli i medicínské zázemí

maratvetsina

Většina disciplínovaně využívala mobilních toalet

maratvsobotnim

V sobotním vedru přišla voda na trati vhod

maratvyznavaci

Vyznavači bruslení museli uplynulý víkend jinam

maratzakazdou

Za každou stovku kilometrů dostali účastníci žlutý praporek

maratzavodnici

Závodníci mohli běh spojit s bohatým občerstvením

maratsletiste

Sletiště splňuje přísná kritéria těchto závodů

maratnatrati

Na trati vyhrávala muzika i v noci

maratnekomu

Někomu při běhání vyhovuje košile místo trička

maratpadla

Padla půlnoc a s ní první únava do tváří běžců

maratradka

Radka Churáňová právě vbíhá do 250. kilometru...

maratfotit

Fotit závody přijel Neviditelný pes v podání Ondřeje Neffa

marathlavni

Hlavní pořadatel či rozhodčí končí závod troubením na mušli

maratkazdyzavodnikpytli

Každý závodník v závěru závodu dostane pytlík se svým číslem. Ten v momentě ukončení závodu odhodí na trati tam, kde se právě nachází. Odtud mu arbitři změří celkovou vzdálenost

maratkonec

Konec utrpení znamenal čas na společné focení

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí