Rekordmanka Radka: Výhru jsem ztratila v poslední hodině

Na mistrovství republiky v běhu na 24 hodin šokovala pořadatele i diváky. Nejenže v závodě v areálu kladenského Sletiště předběhla až na jednoho všechny muže, ale Pražanka Radka Churaňová (42) zlepšila téměř o deset kilometrů dosavadní český rekord. Po dovršení 24 hodin u jejího jména na výsledkové tabuli zůstalo číslo 251 dosažených kilometrů! Tento časový úsek navíc běžela poprvé v životě. Po něm poskytla Vašemu Kladnu exkluzivní rozhovor.

Věnujete se takhle dlouhým závodům od útlého mládí?
Takhle dlouho nebo daleko jsem začala běhat před dvěma roky. Předtím jsem dosáhla na titul mistryně republiky v maratonu. Běhávala jsem tratě od deseti kilometrů právě po maraton. Loni jsem si zaběhla stokilometrový závod, kterým jsem se kvalifikovala na letošní Spartathlon (ultramaratonský závod mezi řeckou Spartou a Aténami v délce 246 kilometrů, pozn. red.), který se koná v září. Čtyřiadvacítku v Kladně jsem pojala jako svou zkoušku na tento závod (usmívá se). 

V Kladně se běželo i 48 hodin. Dáte si tuhle výzvu příští rok?
Osmačtyřicítku nikdy nepodstoupím. Už čtyřiadvacítka je pro tělo velkou zátěží. Váhala jsem, jestli ji běžet a nakonec mám díky mému rozhodnutí rekordy dva. Celkový počet kilometrů a počet uběhnutých kilometrů po dvanácti hodinách. Zaběhla jsem 140 kilometrů a dosavadní rekord jsem zlepšila o pět kilometrů. Štve mě jen, že v celkovém hodnocení čtyřiadvacítky mě předběhl jenom jeden člověk... Třiadvacet hodin jsem vedla a v poslední hodině mě předběhl o dva kilometry. 

Při závodech mohli účastníci obou časových úseků odpočívat dle libosti. Jak dlouho jste odpočívala vy?
Ani minutu (zdůrazňuje). Běh jsem tu a tam tlumila, běžela jsem volněji. Nikdy jsem neměla krizi, kvůli které bych zastavila. Nesedla jsem si, natož abych alespoň na chvíli usnula. Jenom na sedmdesátém kilometru jsem zvracela. Ulevilo se mi a byla jsem do konce závodu v naprosté pohodě. 

Z čeho se vám udělalo nevolno?
Protože jsem tenhle závod běžela poprvé, tak jsem nevěděla, co z jídla a pití mi bude vyhovovat a co ne. Nevím ale, po čem konkrétně jsme zvracela. Po nevolnosti jsem nejvíce asi snědla energetického gelu a nejlepší z pití se pro mě ukázalo nealkoholické pivo. 

Čekají vás ještě nějaké závody před zářijovým Spartathlonem?
Žádné závodění mne do té doby nečeká. Ale po Spartathlonu poběžím koncem října čtyřiadvacítku ve Francii. 

Jste vdaná, máte dvě malé děti. Co vašemu běhání říká rodina?
Zvykla si (směje se). Závodím dlouho, takže jim nic jiného nezbylo. Podporují mě. 

Co vám takto dlouhé běhání dává?
Pocit, že mé tělo je schopné tyhle tratě zaběhnout ve slušném čase. I když v závodě nedopadnu podle svých představ, mám pokaždé krásný pocit (usmívá se). 

-red-

radkachuranova

Radka Churaňová byla celkově druhou nejlepší mezi všemi závodníky běhu na 24 hodin


Počasí Kladno

Předpověď počasí