Dominika Paterová (24), dcera hokejové legendy a současného asistenta trenéra áčka Mladé Boleslavi Pavla Patery, se před lety rozhodla opustit okruh WTA a začala studovat ve Spojených státech. S tenisem nyní pokračuje v univerzitním klubu. 

Její stopa v „bílém“ sportu, který v Česku hrála za pražskou Spartu, tedy nadobro nezmizela. „O studiu v USA jsem přemýšlela delší dobu, ale až po nástupu do maturitního ročníku jsem se rozhodla definitivně,“ uvádí Dominika v rozhovoru pro webový portál Protenis.cz. Zvolila Universitu of Miami a přiznává, že v začátcích měla problémy s angličtinou: „Neuměla jsem moc anglicky. Měla jsem ale štěstí na spoluhráčky, které mi hodně pomáhaly nejen ve škole, ale i s dalším zařizováním. Také učitelé i trenéři byli velice ochotní, obzvlášť vůči cizincům, takže jsem vše zvládla.“

Za dva roky tenistka školu vyměnila. „Více jsem se chtěla soustředit na akademické výsledky, což byl hlavní důvod mého přestupu na University of California – Santa Barbara. Rozhodnutí odejít studovat do USA bych určitě neměnila, přestože začátky nebyly úplně jednoduché. Jsem více samostatná, naučila jsem se jazyk, bez kterého se dnes v moderním světě těžko obejdete a je to skvělá příležitost, jak poznat spoustu nových lidí a nových kultur,“ míní. 

Před sebou má poslední rok a v něm cílí na titul bakaláře. „Potom se chci vrátit domů a dodělat v Česku magisterské studium,“ dodává hráčka, která se ve světovém žebříčku dostala do první osmistovky. 

-red-

Foto: hurricanesports.com

paterdominika

Dominika Paterová vyrůstala v Unhošti a tenis se učila na pražské Spartě