Atlet Kubálek: Kladno jsme posunuli do české špičky

Vymyslel atletický mítink Kladno hází a Kladenské memoriály. Začínal s pár tisícovkami korun. Za pět roků dokázal v konkurenci silných atletických akcí vytáhnout Kladno do české špičky. Příští rok se díky Jakubu Kubálkovi a jeho partě sejdou na Sletišti, ve svatostánku atletického Tepa, špičkoví atleti z celého světa, aby tam plnili limity na olympiádu v Tokiu! 

Čím to, že se stal atletický mítink Kladno hází pro špičkové atlety důležitým závodem?
Dokázali jsme letošní ročník vyzdvihnout nad standardní poměry atletiky v Česku. Díky tomu jsme se odhodlali požádat mezinárodní federaci o zařazení našeho mítinku do prestižní skupiny závodů, která se příští rok bude nazývat World Athletics Continetal Tour a obecně sdruží nejprestižnější mítinky na světě hned po Diamantové lize. V české konkurenci jsme se dostali do společnosti Memoriálu Josefa Odložila či Zlaté tretry. 

Co tahle prestižní společnost znamená pro vás jako pořadatele po finanční stránce?
Už nemůžeme pracovat se sta tisícovým rozpočtem. Posunuli jsme se do rozpočtu, který přesahuje dva miliony korun. Intenzivně sháníme silné sponzory a už teď musím uznat, že bez podpory města Kladna mítink nemůže existovat! A už nyní vím, že mítink zorganizujeme, že ho zvládneme. Pro Kladno je to obrovská prestiž. 

Proč by se ho měli účastnit špičkoví atleti z celého světa?
Můžou v Kladně splnit limit pro účast na olympiádě, která se příští rok koná v Tokiu. Atleti budou mít sami zájem na Sletišti startovat. 

Vyrovnáte se někdy Zlaté tretře?
Ostravskému mítinku zatím v Kladně nemůžeme konkurovat ani rozpočtem, ani zázemím. Po sportovní stránce třeba tím, že nemáme běžecký ovál s osmi dráhami, ale jen se šesti... 

Můžou si už nyní fanoušci skvělé atletiky zaškrtnout červenec jako obvyklý termín konání mítinku? 
Tentokrát musíme mítink posunout na dřívější termín. Přesné datum zveřejníme, co nejdříve to půjde.

Jak z mítinku profitují atleti kladenského klubu Tepo?
Mítink je jakési děcko kladenských atletů. Zvýší prestiž klubu a pro samotné mladé atlety je konfrontace či blízkost světové atletické úrovně skvělou motivací na sobě pořádně pracovat. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí