Judista Novák: Chceme vychovat budoucí reprezentanty

V Kladně provozuje jeden z nejstarších oddílů juda. Nedávno jeho klub N62 oslavil 55 roků existence. Populární trenér i kladenská osobnost Václav Novák dnes slaví své 75. narozeniny! 

Na které období v historii klubu vzpomínáte nejraději?
Na všechny kvalitní judisty, které jsme vychovali. Velkou radost mi také udělali mí svěřenci na sportovním gymnáziu v období, kdy jsem tam v letech 1990 až 2012 působil. Například v roce 2011 Radek Voňavka skončil sedmý na mistrovství Evropy a devátý na mistrovství světa dorostu. 

A který svůj závodnický úspěch stavíte nejvýš?
Před deseti roky jsem vyhrál mistrovství republiky veteránů (usmívá se). 

Co pro vás bylo impulsem k založení klubu v roce 1962?
Bylo mi osmnáct, kdy jsem jako závodník prodělal těžkou žloutenku. Ta mi prakticky ukončila kariéru. Ale mě už při ní bavilo trénovat, tak jsem v Kladně založil oddíl. Tehdy tolik bojových sportů jako dnes nebylo. Učili jsme i sebeobranu. Tenkrát žákovská družstva nebyla, takže jsme měli dorostenecké a dospělé závodníky. Zájem o judo byl slušný. V současné době si děti můžou vybírat i ze sportů jako třeba florbal nebo hokejbal, které se v minulých dobách neorganizovaly. Proto se na judo dávají, a posléze u něj i vydrží, jen děti, kterým nevadí fyzický dřina spojená s bolestí. Úspěchů u dětí máme dost.

Další roky vidíte optimisticky?
Nepřestaneme pracovat na kvalitním judu. Rádi bychom vychovali budoucí reprezentanty. 

Jan Murárik

novakunovaka

U Nováka je disciplína na prvním místě

novakvaclav

Václav vychoval desítky špičkových judistů

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí