Jiří Klesnil: V Kladně se budou sbírat body pro Tokio

Kladno letos uspořádá významný ateltický mítin. Atleti i atletický klubu A. C. TEPO Kladno zaznamenali loni jeden z nejúspěšnějších roků v historii klubu. V tom letošním je před nimi několik dalších výzev, které chtějí zdolat. K tomu pokračují nábory dětí. O tom všem jsme si povídali s předsedou oddílu Jiřím Klesnilem.

Loňský rok byl pro atlety TEPa úspěšný. Vyjmenujte ty nějvětší z nich. 
Na mistrovství republiky jsme vybojovali spousty medailí, v družstvech jsme na republice získali čtvrté místo v ženách a páté v mužích. V juniorských kategoriích máme zapsány republikové a evropský rekord, včetně medaile z mistrovství Evropy juniorů.

Je už o Kladnu slyšet i v současné halové sezoně?
Bylo. V krajských přeborech v porovnání s konkurencí jsme přivezli domů nejvíce medailí. Za všechny musím vyzdvihnout naše mládežnické medailové stálice sprintery Matěje Krska a Dana Lehara. Ti přivezli zlato na šedesát i dvě stě metrů. Výborně si vedli rovněž překážkář Tomáš Dvořák, tyčkařka Veronika Štemberová. V halové sezoně nás čeká ještě v od poloviny února do začátku března mistrovství republiky v Ostravě a několik zahraničních mítinků. Ve všech věkových kategoriích počítáme s medailemi.

V červnu se pod záštitou vašeho klubu v Kladně koná významný mítink Kladno hází a Kladenské memoriály. Ve světovém měřítku jde o akci takzvané bronzové kategorie. Jak se na takový podnik shánějí peníze?
Oproti loňskému ročníku, který ještě nebyl mezinárodní atletickou federací tak vysoko hodnocen, jsme byli nuceni navýšit rozpočet více než dvojnásobně. O to je to těžší. Ale sehnat je musíme (usmívá se). Odměny získá v každé kategorii prvních pět závodníků celkem ve dvaceti disciplínách. Například vítězům musíme vyplatit tisíc euro. Dále je potřeba zajistit startovné, letenku, dopravu a ubytování. Díky podpoře města Kladna, ministerstva, kraje, atletického svazu či našich partnerů je náš klub ekonomicky stabilní. Další významnou položkou našeho rozpočtu jsou příspěvky členů klubu. Věřím, že se nám podaří zajistit dostatek finančních prostředků i pro tento mítink.

Je jisté, že někteří atleti i atletky budou plnit na Sletišti limity pro olympijské hry v Tokiu?
Věřím, že se v Kladně limity pro Tokio plnit budou. A to včetně sbírání bodů potřebných k účasti na olympiádě. Jsme si jisti, že se nám přihlásí opravdu špičkoví atleti.

TEPO má jednu z největších členských základen sportovců v Kladně. Řekněte těm rodičům, kteří ještě váhají, proč by měli svého potomka dát právě na atletiku?
Atletika není pro rodiny ekonomicky náročný sport. Nábory pořádáme jak přímo do přípravek klubu, tak i do základní školy. Spolupracujeme v tomto směru se Základní školou Moskevská a sportovním gymnáziem. Ve věku od šesti do jedenácti let získávají děti díky atletice pohybovou všestrannost formou her a atletických prvků. V tomto věkovém období chodí děti na trénink dvakrát týdně. Jde o přípravu na pozdější atletické zaměření.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí