Lenka Víšková: Od nás ženy odcházejí s pocitem štěstí

Denně ji potkáte v multifunkční posilovně Dream Body Fitness. Buď se připravuje na závody, nebo se věnuje klientům, kteří potřebují tělo zpevnit, dát ho do optimální kondice i zdraví. Půvabná trenérka Lenka Víšková (40) si na nedostatek práce ani sportovní motivace nestěžuje. Naopak. Ráda o ní povídá a možná, když ji uslyšíte, zaregistrujete jemné náznaky rodné slovenštiny.

Co vás přivedlo do Kladna?
V době, kdy jsem dokončila vysokou školu, mne ze Slovenska postupně na různá místa v Čechách zavál soukromý život, až jsem skončila v Kladně. Před téměř třemi roky jsme se s manželem a dětmi nastěhovali do bytu za OAZou. Tak takhle jsem se sem dostala (usmívá se). Musím přiznat, že Kladno je velmi příjemné město. Žije v něm podle mého pocitu hodně cizinců včetně Slováků, takže se tu i po téhle stránce cítím dobře.  

Jak se vyvíjelo vaše spojení s fitness?
Začalo v okamžiku, kdy jsem v roce 2012 po prvním porodu nabrala dvacet kilo… Začala jsem cvičit ve fitku pod dohledem trenérky a tam jsem poznala, že bych se ráda fitness věnovala i jinak, než jako cvičenka. Také to bylo poprvé v životě, co jsem si sáhla na činku.

Kdy vás napadlo, že byste ve fitness mohla i závodit?
Za to může trenérka Míša Fechtnerová (směje se). Když jsme se nastěhovali za OAZu, chodila jsem do Dream Body Fitness cvičit k ní. Po nějaké době mně vnukla myšlenku, že bych měla zkusit závodit, že jsem na to dobrý typ pro kategorii bodyfitness.

Co znamená bodyfitness?
Soutěže jsou rozděleny na několik kategorií. Bikiny fitness je taková „nejjemnější“ kategorie pro štíhlou postavu s náznaky osvalení, v bodyfitness jde o více osvalenou, vyrýsovanou, symetrickou postavu, ale ne až v takovém měřítku jako v ženské kulturistice, což je další kategorie.

V momentě, kdy jste Míše na nabídku kývla, musel se vám radikálně změnit trénink. Zaskočilo vás něco, co jste netušila, že budete muset podstoupit?
Zaskočilo mě, jaké množství jídla musím denně sníst (směje se). Změnil se mi pochopitelně i jídelníček a při jeho sestavování jsme s Míšou přišly na to, že jsem do té doby jedla velmi málo… Překvapilo mě také, jaké množství různého masa mi do jídelníčku povinně přibylo. Vyšší intenzita cvičení nebo váhy mne tolik nepřekvapily jako ta strava.

Už jste letos absolvovala závody?
Zatím ne, první závody mne čekají v první polovině dubna.

Jak se na ně připravujete?
Nyní cvičím v rytmu tři dny ve fitku dvoufázově, jeden den odpočinek. Dopoledne zvedám váhy, večer jdu do naší kardio zóny. Časově je to náročné, protože do toho se věnuji své klientele jako trenérka a také se starám o své dvě malé děti.

Na co rozhodčí kladou ve vaší disciplíně hlavní důraz?
V bodyfitness se posuzuje, jak dokonale má závodnice symetrické tělo do písmene X. Vypracovaná ramena, štíhlý pas a vypracovaná stehna. Před rozhodčími pózujeme v předepsaných pózách zpředu, zezadu a z boku.

Vaše práce je trénování ve fitness. Které klientele se věnujete především?
Specializuji se na ženy po porodu. Využíváme cvičení s vlastní váhou, různé cvičební pomůcky i činky. Moji klientelu sice tvoří převážně ženy, ovšem věnuji se i mužům. V budoucnu se určitě chci více zaměřit nejen na ženy těhotné a po porodu, ale také na ženy, které chtějí být znovu ve formě a fit.  Cvičení trvá hodinu a optimální je chodit minimálně třikrát týdně. V Kladně je o cvičení mezi maminkami velký zájem. Ještě než jsem sama začala cvičit, jsem četla, že by ženy měly chodit cvičit, že budou šťastnější. V praxi se mi potvrdilo, že je to stoprocentně pravda! Mnohé klientky mi přiznávají, že si u nás ve fitku kromě cvičení vyčistí hlavu a odcházejí s pocitem štěstí.

Jan Murárik
Foto: ronnie.cz, internetový magazín

avisr
Lenka (druhá zleva) v závodní pozici v odvětví bodyfitness

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí