Tomáš Voňavka myslí na Tokio i dobrý steak

Talentovaný diskař, kladenský odchovanec a závodník elitního extraligového A týmu, finalista mistrovství Evropy do 23 let, nebo účastník loňského mistrovství Evropy dospělých. To vše charakterizuje Tomáše Voňavku, který má stále vysoké ambice uspět na světové diskařské scéně.

Letošní sezona byla hodně netradiční a do značné míry pokřivená celosvětovou pandemií koronaviru. Jak to ovlivnilo vaši přípravu a vlastní závodění?
V březnu, dva dny před odletem na plánované soustředění, jsem se dozvěděl, že nikam letět nemůžu. Měl jsem tam domluvený i závod, protože do té doby vypadalo všechno nadějně. Bohužel, pak se situace vyvinula takovým způsobem, že nikdo nevěděl, co bude, a vlastně i jak trénovat. Nakonec myslím, že jsem předvedl pár slušných závodů, přesto, že ideální závodní naladění se nalézt nepodařilo.

Přesto se vám podařilo předvést parádní výkony a překonat šedesátimetrovou hranici. Netrpěl jste přesto v sezoně ztrátou motivace, když se zrušil evropský šampionát, odložila se olympiáda v Tokiu a nedaly se plnit ani limity?
Až teď s odstupem si myslím, že to mělo větší dopad, než jsem si v danou chvíli myslel. V loňském roce jsem limit na ME přehodil a vidina startu na vrcholné soutěži je důvodem, proč se atletice v takové míře věnuji. Letošní nejistota ohledně závodů a v podstatě nutnost být pořád připravený na možnost závodit byla složitá. Klasický závodní rytmus letos nastavit nešlo.

Příští rok by se, doufejme, mělo konat hned několik atletických vrcholů. Na který z nich směřují vaše ambice nejvýrazněji? Olympijské hry, nebo snad některé z mistrovství?
Mistrovství Evropy bylo zrušeno bez náhrady. Pro mě bohužel. Myslím, že tam byl start nejvíce reálný. Pokud by se povedla olympiáda, byl by to vrchol kariéry. Doufám, že příprava půjde tak, abych se o to mohl poprat.

Prý jste velkým znalcem a milovníkem steaků. Dokonce si prý při jejich přípravě měříte teplotu masa několika teploměry současně a vše vyhodnocujete na speciální mobilní aplikaci. Je to pravda?
Nebudu lhát, byla to dlouhá cesta. Maso mám samozřejmě rád a dost mě štvalo, že ho nejsem schopný dobře připravit, natož někoho pozvat. Dost peněz proletělo komínem, než to začalo vypadat k světu. Tepelnou sondu používám často, je to určitá záruka dobrého výsledku.

Dozvěděli jsme se, že se aktuálně chystáte na téměř celý měsíc odcestovat na soustředění do Portugalska. To už jistě máte o vánoční dárky postaráno…
No jestli jsem je již měl mít nakoupené, tak asi letos přiletí Ježíšek na peruti. Věřím, že to nakonec nějak zachráním.

JK

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí