Jiří Klesnil: Kladenským mítinkům se podařilo vydobýt mezinárodní prestiž

Atletický klub A.C. TEPO Kladno se každý rok zapisuje do historie české atletiky. Stejně tomu bylo i v loňské sezoně. Předseda klubu Jiří Klesnil v rozhovoru zmiňuje nejdůležitější atletické plány letošního roku.

Které konkrétní výsledky vás loni nejvíce potěšily?
Nejvíce si ceníme dvou zástupců, chodce Víta Hlaváče a sprintera Matěje Krska, na olympiádě v Tokiu. Radost mi udělal i Vítův start na mistrovství Evropy družstev nebo jeho české rekordy na 50 kilometrů a na 35 kilometrů. Celkem posbíral tři zlaté medaile. Na mládežnických evropských i světových soutěží nám startovali chodkyně Klára Hlaváčová, diskař Petr Procházka, koulař Tadeáš Procházka a David Tupý či sprinterka Tereza Lamačová, ta je ve štafetě 4x100 metrů spoluautorkou českého rekordu. Těší mě i počet získaných medailí, kterých bylo 41. Mezi nimi jsme zaznamenali pro klub rekordních 22 zlatých.

Kolik medailí z toho získali dospělí?
Devět. Kromě již zmíněného Víta Hlaváče zdůrazním úspěchy olympionika Matěje Krska, který bral zlato na mistrovství republiky.

O vašem klubu bylo hodně slyšet i v národním šampionátu družstev...
V něm muži vybojovali výborné čtvrté místo, když za bronzem zaostali o pouhých osm bodů. Ženy skončily dle předpokladu na šesté příčce. V družstvech mládeže je největším úspěchem druhé místo starších žáků na mistrovství Česka. Celkově klub vyslal do soutěží dvaadvacet týmů, což je v rámci republiky velké množství. V tom jsme unikátní.

To jsou úspěchy sportovní. Jak je na tom klub jako takový?
Registrujeme kolem tisícovky členů. U nás sportují děti od šesti roků po dospělé bez věkového omezení. Přípravky od šesti do jedenácti roků jsou rozděleny do skupin po ročnících. Dále pokračují v mladším a starším žactvu, následně podle specializace. O tyto sportující členy se stará více než padesát trenérů a trenérek. A jako klub jsme loni pořádali množství závodů.

Získaly si věhlas mimo hranice Kladna?
Sezonu jsme odstartovali halovým mezinárodním mítinkem v kladenské atletické hale. Následnou významnou akcí bylo mistrovství republiky dorostu a juniorů na Sletišti, za účasti sedmi set atletů a atletek. Získali jsme si nejen pořadatelské, ale i výsledkové renomé. Prestižní, z hlediska pořadatelství, byl tradiční letní mítink Kladno hází a Kladenské memoriály. Startovalo na něm zhruba osmdesát borců z třiceti zemí. Na olympiádě v Japonsku jsme poté viděli třicet atletů i atletek z našeho mítinku. Z nich zmíním mílaře Nicka Willise, který díky bodům z Kladna mohl startovat na svých pátých Hrách.

Kdy se uskuteční letošní mezinárodní mítinky v režii kladenského TEPa?
Indoor je na programu ve čtvrtek 27. ledna. Povedlo se nám ho dostat do seriálu světové série WIT. Ve čtyřech disciplínách kouli a skoku vysokém mužů a žen bude startovat téměř padesát účastníků. Z nich velkou část tvoří zahraniční závodníci. Mítink Kladno hází a Kladenské memoriály se uskuteční 14. června. Naše činnost by se však neobešla bez spolupráce s městem, základní školou v Moskevské ulici, s kladenským sportovním gymnáziem a děkujeme úřadu Středočeského kraje, Národní sportovní agentuře, Sportovním areálům města Kladna, všem dalším partnerům včetně našich obětavých pomocníků z klubu. Věřím, že nás čeká další úspěšný rok.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí