Kladenské běžce porazil chodec

Maratón klub Kladno má za sebou další ročník populárního Zimního běhu Iva Domanského. A s překvapivým vítězem.

Včera se na trať dlouhou 6,1 kilometru, ze Sletiště přes Lapák zpět na Sletiště, vydalo přes sto třicet mužů a žen, vesměs zkušených trénovaných běžců. Cílem jako první v čase 19:57 minuty proběhl nečekaný vítěz. Všem totiž ukázal záda český olympionik v chůzi Vít Hlaváč!
„V přípravném období se rád účastním Poháru běžců Kladenska a Rakovnicka. Závod totiž může být nejlepší trénink. Závodit mě navíc baví a schází se na nich pravidelně výborná parta lidí, se kterou po závodech vždycky rád chvíli poklábosím. S časem jsem celkem spokojený, i když jsem při pohledu do statistiky zjistil, že jsem běžel o vteřinu rychleji už v roce 2020. Včera ale byly celkem těžké podmínky, na spoustě místech v lese byl uklouzaný led. Zároveň jsem až do těsného finiše běžel na čele ve dvojici s celkově druhým Danem Vejmelkou. Musel jsem se opravdu zmáčknout, abych závod dofinišoval jako první. A jak bych skončil, kdybych trať šel? Nejspíš bych nebyl poslední, i když v dnešních podmínkách by chodit bylo opravdu těžké. Chůze je lepší na stabilním a pevném podkladu, na ledu by to asi bylo „o hubu“. Chůzi si tak schovávám spíš na dráhové tréninky a při takové příležitosti, jakou byl včerejší závod, se radši proběhnu. V příštím roce budu závodit hlavně na 35 km, tak oproti padesátce potřebuju nabrat i nějakou rychlost a na to není běh vůbec špatný,“ uvedl Hlaváč pro Vaše Kladno.
Mezi ženami si cenu pro vítěze odnesla třináctiletá Berta Fikesová (klub A.C. TEPO Kladno), když proťala pomyslnou cílovou pásku v čase 24:19 minuty. „Potěšilo mě několik věcí. Výhry členů našeho klubu, početná účast závodníků a to, v jakých časech těžkou trať ti nejlepší zvládli,“ dodal Jiří Klesnil, předseda A.C. TEPO Kladno.

Jan Murárik

fikez
První ženou v cíli byla žákyně Berta...

kucer
Časy měřila legenda kladenského běhu Zdeněk Kučera

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí