David Stach: Když to bude možné, Kladnu rád pomůžu

Hokejové play off dohrál se zraněným meniskem. Nyní je čtrnáct dnů po operaci a zhruba za měsíc zahájí přípravu na novou sezonu. Ovšem, vítěz kanadského bodování WSM ligy David Stach (24), v ní oblékne extraligový dres Plzně.

Kdy jste ke zranění přišel?
Hned v prvním zápase s Ústím. V rohu mě nezaviněně soupeř trefil, otočil mě a já si přisedl pravé koleno. V ten moment jsem věděl, že je to špatné. V prvním okamžiku jsem myslel, že jsou to utržené vazy, protože jsem je v tom koleni měl loni natržené. Cítil jsem stejnou bolest. Nakonec se ukázalo, že je to utržený meniskus. Nechtěl jsem hned skončit, ale hrát dál, co to půjde. Nadopoval jsem se prášky a nějak jsem to na ledě přežil. 

Jak se hraje s utrženým meniskem?
Samozřejmě to bolelo a nemohl jsem se z té nohy odrazit. Nepřešel jsem jeden na jednoho. Když jsme dohráli play off, jel jsem na vyšetření do Olomouce k doktoru Holibkovi, což je naše kapacita přes kolena a ten si mě vzal pod kudlu. 

Proč právě Olomouc?
Jsem v asociaci českých sportovců a ti chodí na ortopedii k doktoru Holibkovi. 

Nastaly nějaké komplikace?
Vůbec žádné. Bylo to rychlé. Za dvě hodiny mě přítelkyně vezla domů. Tedy musím říct, že jsem na zadním sedadle cítil každý výmol na silnici, a že jich máme (směje se)… Ovšem další dny ta bolest byla strašná. Několik nocí jsem probděl v jedné poloze. Meniskus mi nevyndali, jen sešili, a to je prý horší. Jo, je to hrozný. Teď už je to lepší. Chodím na rehabilitaci na zimák ke Karolíně Vidunové a cítím se líp. Za měsíc bych měl být v pořádku a začít s přípravou.

S přípravou na extraligové angažmá. Máte v Plzni byt?
O tom jsem s klubem ještě nemluvil. Uvažuji o dojíždění, ale spíše si s rodinou něco pronajmeme. Mám možnost přespávat na hotelu u Martina Straky.

Jak moc se těšíte, že naskočíte do tak úspěšného silného týmu. Hovořili s vámi o tom, do které pětky vás chtějí?
Plzeň je dobrá organizace a navíc teď hraje play off fantasticky. O tom, kam mě trenéři zařadí, jsme se nebavili. Zatím stačí, že mě chtějí. Chtějí chytrého hráče do kombinace (směje se). Ale samozřejmě místo v sestavě si musím teprve vybojovat. 

Počítáte i s možností, že třeba část sezony odehrajete na hostování v Kladně?
S tím nepočítám, věřím si, že budu ve formě, a že mě nikam nepošlou. To ale neznamená, že Kladnu nechci pomoct. Když se to sejde a bude ta možnost, rád pomůžu.

Jak se po měsíci díváte na vyřazení Kladna z play off?
Možná to vyzní blbě, ale podle mého jsme na baráž neměli mužstvo. Třeba bychom se dostali přes Ústí, což jsme měli, ale pak bychom narazili na Slavii, a to by byl asi soupeř nad naše síly. I kdybychom přešli přes ni, tak v baráži už moc šancí na úspěch nebylo… Slavia měla nejlepší mužstvo v play off a my měli příliš nezkušený tým. Muselo by se sejít hodně náhod a štěstí, aby to vyšlo až do extraligy. Nevím, co se s námi stalo v sérii s Ústím. Bylo to rychlé, najednou nás vyřadili a ani jsme nevěděli jak. Před play off jsme si říkali, jak to půjde, ale je to úplně jiná soutěž než základní část.

Jak vidíte příští sezonu Rytířů?
Klub určitě sežene dobré hráče a Rytíři budou hrát důstojnou roli v první lize. Ale v těchto dnech neznám situaci kolem klubu, tak nevím, jakou cestou se vydali. 

Zažil jste v Kladně dvě nevydařená play off. Které z těch mužstev, loňské a letošní, bylo silnější?
Myslím, že to loňské. 

Jan Murárik

stachoberlich

O berlích bude David ještě zhruba měsíc

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí