Sezona volejbalistům skončila. Teď trenéři řeší, co bude s hráči dál

Kladenský volejbalový tým má už po sezoně. Znovu zažil účast v elitní extralize a jako nováček se zcela novým kádrem velmi překvapil. Před sezonou by si u sázkové kanceláře zřejmě nikdo nevsadil, kam až Kladno dojde. 

Skončilo totiž ve čtvrtfinále, kde trápilo až do sedmého utkání výborné Karlovarsko. Teď už nemá cenu ohlížet se za minulostí, ale nastávají otázky, týkající se budoucnosti mužstva. Kdo bude v modrobílém dresu pokračovat? S kým naopak trenéři už nepočítají?

Hráči mají za sebou rozlučkový fotbálek, kterého se zúčastnili všichni volejbalisté i vedení. Aktuálně se řešilo hlavně to, co bude se zahraničními borci. Holanďan van Haarlem, Španěl Bouza a Kanaďan Cull budou předmětem řešení nadcházejících dnů, respektive týdnů. „U Daana van Haarlema jsme všichni v kádru přesvědčeni o tom, že chceme, aby v Kladně pokračoval. Bude tady hodně záležet na jeho agentovi. Nám moc nehraje do karet fakt, že je trochu nešťastný z toho, že je daleko od domova a dával by přednost návratu do Belgie. Jestli se domluvíme, to zatím nevím,“ řekl hlavní trenér Milan Fortuník.

Tipuje se, že by mělo být o všech hráčích jasno do týdne, či dvou. „Podobné je to s Victorem Bouzou, u kterého hrají roli finanční podmínky. Měl se v týmu předvést, a to splnil. Po posledním utkání však naznačil, že by preferoval angažmá u týmu, ve kterém by na něm více visel útok. Touží po roli důležitějšího útočníka, a to mu při vší úctě nehodláme nabídnout. Tady je pro nás prioritou Filip Křesťan, ke kterému bychom rádi sehnali dalšího kvalitního smečaře. Proto by Victor měl dále dělat tu černou práci, což plnil výborně,“ doplnil Fortuník.

Nejméně jisté místo ze všech má Jasmin Cull. „U Jasmina si nejsem jistý, jestli budeme chtít smlouvu prodlužovat,“ řekl k situaci ohledně Kanaďana Fortuník, jeho slova podepsal i jeho asistent Petr Klár: „Cull se o své místo doslova rval, když přišel. Neměl jistou smlouvu a chtěl jí. Hrál na začátku výborně, ale poté, jako kdyby věděl, že má své jisté, šel výkonnostně velmi dolů. Z jeho přístupu k tréninkům a z jeho profesionality bych usoudil, že si v závěru sezony udělal spíš jen jakýsi trip do Evropy a volejbal vypustil.“

Mnohé možná překvapí, že bude vedení dál preferovat zahraniční hráče. Jejich angažování je prý mnohem snazší, než shánění hráčů na českém trhu. „Rozpočet nám neumožňuje, abychom do týmu brali hvězdy a přepláceli je. Spíše budeme sázet na kluky, kteří si to tady vydřou. Na světovém trhu jsou mraky hráčů, ale je to hrozný risk, protože je neznáte. Nevíte, jací jsou v zápasech, jak se během nich chovají. Je důležité mít dobrou volbu a patřičně je otestovat. Vězte, že dohodnout zahraničního hráče je mnohem jednodušší, než jednat s nějakou českou hvězdou. Jde hlavně o to, že finanční krize v zahraničí je v mnoha soutěžích, a to rozšiřuje množnosti na zahraničním trhu,“ doplnil Klár.

Lukáš Jůdl

4bouza

Victor Bouza chce dostat větší prostor v útoku

4cull

Pokračování Jasmina Culla v kladenském dresu je velice nejisté

4haarlem

Stesk po domově možná neumožní Daanu van Haarlemovi působit nadále v Kladně

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí