Petr Brabec: Kdo z mladých se chytí v áčku, to lze dopředu jen těžko odhadnout

Metodicky se stará kompletně o kladenský dorost a trénuje nejstarší z nich, devatenáctileté fotbalisty. Petr Brabec, bývalý zkušený ligový hráč, vidí pro ně velmi dlouhou cestu do základní sestavy divizního SK.

Co se dá říct o nejstarší kladenské mládeži?
To, že v uplynulé sezoně hráli velmi těžkou soutěž, ve které startovalo dvacet týmů. Skončili jsme dvanáctí. 

Jaké nejlepší časy jste s mládežnickým fotbalem za dvanáct let působení v SK zažil?
Nedá se říct, který ročník byl vynikající, nebo horší. Soutěže se různě měnily. I když třeba Kladenští vyhrávali, tak to mohlo být způsobené i tím, že ti ostatní byli horší a ne tím, že by Kladno mělo výjimečný ročník co do fotbalové kvality. Nikdy se nemohlo jednoznačně říct, že většina hráčů z některého ročníku to někam dotáhne. Mysleli jsme si to o hodně hráčích a nakonec se v profesionálním fotbale neukázali. Z devadesát čtyřek, které jsme chválili, šel Patrik Svoboda do Dukly a dneska už v profesionálním fotbale nepůsobí. Takže pojmenovat nejlepší časy jednoznačně nelze. Ale když se podívám na sestavu současného áčka, tak jsem spokojený, protože je postavený na bývalé kladenské mládeži. Úplně špatné to tedy s mládeží u nás není. Pro některé by snad divize neměla být vrchol jejich kariéry.

Takovým příkladem by mohl být Radovan Kroutil, talentovaný útočník a střelec.
On je typem hráče, který si uvědomil, o čem fotbal je. Začal poctivě a hlavně dobře trénovat, což mu začíná přinášet ovoce. Bohužel, dneska trenéři profesionálních týmů nemají čas ani prostor podobné hráče zkoušet. 

Co bude dál s kladenským dorostem?
Přichází ročník devadesát devět. Dovednosti ti hráči mají, ale je to starší dorost, což je jiná úroveň, než mladší. Ten je pořád o dětském fotbale. Divize v áčku pro ně bude delší čas nedostižná.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí