Petr Havlůj: V Kladně chci předvést, že na dospělý hokej mám

V minulé sezoně patřil v juniorské extralize k absolutní špičce. Se spoluhráči Miurou a Kružíkem byl součástí silné kladenské lajny, která naháněla soupeřům strach. Petr Havlůj (20) tuhle kapitolu i kvůli věku uzavřel. V současnosti na ledě bojuje o nominaci do prvního týmu.

Jak jste trávil čas od skončení suché přípravy do nástupu na led?
Suchá kondiční příprava byla vynikající a bylo by trestuhodné na ni v individuálním tréninkovém plánu nenavázat. Vzhledem k tomu, že v Kladně máme užší hřiště, zaměřil jsem se na odrazovou sílu, abych byl lepší při vybruslování z rohu. K tomu jsem makal na výdrži. Díky tátovi, který byl pracovně ve Švýcarsku, jsem týden bruslil v Davosu a několikrát jsem byl na ledě v Letňanech. A doma, kde mám desku na imitaci bruslení, jsem makal na odrazech, různých přeskocích a piloval jsem techniku hole.

Loni jste v létě také trénoval s áčkem. Jaký je rozdíl mezi loňskou a letošní přípravou?
Letos byly tréninky kratší, ale o to intenzivnější. Loni jsme měli taky výbornou přípravu, jen z mého pohledu byla dlouhá. Byl jsem na konci docela psychicky utahaný. 

Je hodně náročné bojovat o trvalou nominaci do áčka?
Jednoduché to rozhodně není. Kromě toho, že se snažím přesvědčit trenéry výkonem, chci využít i toho, že mám slušnou výšku i váhu (186 cm, zhruba 90 kg, pozn. red.), což může být mou předností pro dospělý hokej oproti klukům, kteří jsou menší. 

Když se do áčka probojujete, máte sen, s kým byste si v útoku chtěl zahrát?
Bylo by super zahrát si s hvězdama, jako je Petr Ton nebo Jirka Burger. K tomu se chci propracovat.

Váš otec je skautem klubu NHL Detroit Red Wings. Radí vám, co ve hře zlepšit?
Pro mě je to výhoda v tom směru, že mi předává poznatky z kempu NHL. Všímá si různých detailů. S tátou jsme se shodli, že pro mě bude lepší bojovat o sestavu v Kladně, zkusit si dospělý hokej v Česku, než hrát v Americe juniorskou soutěž. 

Když to v Kladně náhodou nedopadne, co budete dělat?
Já se spíše budu snažit, aby to v Kladně dopadlo (směje se). Za Kladno hraju od malička a chci v Kladně předvést, že mám na to, hrát za něj i dospělý hokej. A když to nevyjde? Plán B zatím nemám.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí