Borek Fokt: Mužstvo musí tmelit nový šéf

Patří do Síně slávy kladenského volejbalu. Zažil poslední titul Kladna a byl přirozeným šéfem týmu. Byl, protože po minulé sezoně Borek Fokt (34) oznámil konec kariéry vrcholového volejbalisty.

S tím se však v kladenském klubu nechtějí smířit. Podle trenérů bude týmu nejvíc scházet Borkův lidský tmel a doufají, že jej přemluví k návratu. Nás zajímalo, jak skvělý blokař zájmu o svou osobu odolává.

Co vy a vrcholový volejbal? Je opravdu konec?
Když bude opravdu potřeba, tak jsem ochotný v některém zápase pomoct. Ale pravidelně už hrát nechci a nebudu. 

Tým zatím nemá suverénního šéfa…
Není třeba panikařit. Tým si pořád ještě sedá. Podobnou situaci jsem v Kladně zažil, když skončil Marek Pakosta. Tým byl najednou bez šéfa a taky se s tím musel vyrovnat. Tohle družstvo moje ukončení kariéry nerozloží.

S týmem trénujete a jak říkáte, jste ochotný naskočit. Už jste odhadl zápas, ve kterém by k tomu mohlo dojít?
Podle mě to ani nebude potřeba (usmívá se). 

Když se na současné mužstvo podíváte podrobněji, jakou má sílu?
Jednotlivci jsou kvalitní, teď jde o to, aby se poskládali dohromady. Jenom jejich individuální kvalita úspěch týmu nezaručí. Každopádně tenhle tým má na startu extraligy větší kvalitu než ten loňský. Když k tomu přidá bojovnost, která Kladno v minulé sezoně zdobila, může klidně dojít ještě dál, než je čtvrtfinále play off. 

Jak hodnotíte nováčky?
Fin Hietanen je zkušený hráč, má hodně odehráno na vysoké úrovni, jen se do toho ještě musí dostat fyzicky. Libera Paridanse jsem osobně hrát neviděl, ale co jsem o něm slyšel, tak kvalitu má. Tomáš Hýský patří k nejlepším smečařům v extralize a Kladnu může hodně prospět. Dillien na nahrávce je výborný tah vedení klubu. Proti minulé sezoně můžeme na tomhle postu konečně takticky střídat. Adam Zajíček po mně přebírá roli kapitána a bude to na něm. Rozhodně není v lehké pozici. 

Porazí Kladno v prvním kole doma Zlín?
Kluci vyhrají tři jedna. Největší potíže budou mít se zlínskou obranou.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí